Világgazdaság

Bővülhet az élelmiszerpiac 2013-ban

A fogyasztás enyhe emelkedése várható a reálbérek növekedése miatt.

Hat évnyi zuhanás után idén megállhat a fogyasztás csökkenése, a legtöbb szakértő éves alapon stagnálásra, esetleg kismértékű emelkedésre számít az idei évben. A jelenség oka, hogy a rendkívül alacsony miatt már érzékelhető reálbér-növekedés tapasztalható a fogyasztók nagy átlagánál. A szakértők szerint a növekmény elsősorban az élelmiszerek piacán fog megjelenni, ezért várhatóan a felszabaduló plusz forintokat az élelmiszerláncokban költik majd el a vásárlók.

"Az élelmiszerkereskedelemben a volument tekintve enyhe emelkedés várható idén országosan. Félő azonban, hogy ez nem bizonyul majd elegendőnek ahhoz, hogy képes legyen ellensúlyozni a egészére nehezedő nyomást” – jelentette ki a Világgazdaságnak Tóth Géza, a Coop Hungary Zrt. csütörtökön, a társaság rendkívüli közgyűlése által megválasztott új vezérigazgatója. Tóth Géza hozzátette: a kismértékű emelkedés azonban valószínűleg nem képes majd kompenzálni a felmerülő költségek növekedését.”

Az újonnan megválasztott vezérigazgató lapunknak beszélt fő céljairól, és az előtte álló feladatokról is. „A Coop eddig is az egyik legmeghatározóbb és legnagyobb lefedettségű üzletlánc volt Magyarországon, amelynek ráadásul erős magyar kötődése is van. Az elmúlt évek alacsonyabb fogyasztása, és a növekvő költségek miatt ugyanakkor át kell gondolni, hogy milyen költségszerkezettel működünk a továbbiakban” – fogalmazott Tóth Géza. A vezérigazgató kifejtette: „ennek érdekében olyan strukturális átalakítások kellenek a Coop Hungary Zrt. életében, amelyek biztosítják a tulajdonosok vagyonának növekedését.”

A társaság korábban közleményben közölte: az új vezérigazgató egyik fő feladata lesz a Coop új stratégiájának kialakítása is.

Vodafone INA energetika Yahoo Magyar Telekom Nyrt. Herman Van Rompuy