Világgazdaság

Erős árnyomás a piacon: aggódnak a tojást termelő gazdák

Jóval a termelési önköltség alatt árusítja több kiskereskedelmi élelmiszerlánc is az étkezési tojásokat - hívja fel a figyelmet pénteki közleményében a Baromfi Termék Tanács (BTT). A BTT szerint előfordul olyan akció is, amelyben 18,9 forintos darabonkénti árat állapítottak meg, ez 14,88 forintos nettó árnak felel meg. A termelői önköltség viszont darabonként 18 forint körül mozog.

„A tavalyi és tavalyelőtti kötelező, az uniós szaályozásból fakadó beruházási kényszer miatt nagyon nehéz helyzetben vannak a termelők” – jelentette ki a Világgazdaságnak Végh László. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke lapunknak hozzátette: „a tavalyi jó árfekvés miatt sok termelő bővített, és fokozta produktumát, ezért most túltermelés van az Európai Unióban, ami szintén jelentős árnyomást jelent. Magyarországon súlyosbítja a helyzetet, hogy illegális csatornákon nagyon sok importtojás érkezik az országba, amelyet feketén, áfamentesen, vagyis jelentős árelőnnyel értékesítenek. A legális nem annyival olcsóbb, hogy komoly nyomást helyezzen a hazai szereplőkre, de a feketekereskedelem nagy gondokat okoz” – jelentette ki Végh.

Az elnök szerint a problémát súlyosbítja az is, hogy a tavalyi ketrecberuházásokra felvett hiteleket a termelőknek jelenleg, a nagyon alacsony árfekvés mellett kellene visszafizetniük.

Az elnök korábban lapunkak úgy nyilatkozott, a feketekereskedelemnek kedvez az is, hogy bizonyos szabályok lehetőséget teremtenek az ellenőrzés megkerülésére. „Az élelmiszerszállítmányokat főszabály szerint be kell jelenteni az élelmiszerbiztonsági hatóságnál, ám ez a bejelentési kötelezettség nem kötelező öt tonna alatti szállítmányoknál. Ráadásul utólagos összesítőt is adhatnak szállításaikról azok a cégek, amelyeknek a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hatóság ezt engedélyezi” – mondta akkor Végh, és azt javasolta, hogy a könnyítéseket törölje el a törvényhozó.

Lakossági energia és üzemanyagárak OTP François Hollande EGIS Nyrt. Oroszország Apple A második Orbán-kormány Európai Unió José Manuel Barroso Hoffmann Rózsa Telenor Fitch MFB