Világgazdaság

Szeptemberben új jogszabály lehet a nem állami iskolák támogatásáról

Szeptember végén születhet jogszabály a nem állami fenntartású, kiemelkedő szakmai munkát végző oktatási intézmények támogatásáról. A kabinetet egy kormánypárti képviselő kérdezte arról, hogy tervezik-e az elmaradott térségek halmozottan hátrányos gyermekeinek oktatásához a létszámarányos kiegészítő támogatás bevezetését. Tavaly óta ugyanis az ilyen intézmények nem kapnak kiegészítő támogatást a hátrányos helyzetű gyermekek után.

„Tervez-e a kormány az elmaradott térségek halmozottan hátrányos gyermekeinek oktatásához, létszámarányos kiegészítő támogatást?” – kérdezte a kormányt írásban rendhagyó módon ezúttal nem egy ellenzéki, hanem egy kormánypárti országgyűlési képviselő. A fideszes Erdős Norbertet a mezőberényi „Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskola vezetője kereste meg azzal, hogy a 2006-tól 2011-ig az iskola közoktatási megállapodás alapján az államtól megkapta a hátrányos helyzetű gyermekek után járó kiegészítő támogatást. Ez a támogatás 2012-től már a kormány takarékossági intézkedéseinek részeként nem jár. Az iskola, a „Közoktatási megállapodás 2012." pályázat támogatottjai közé nem került be, ezért az intézmény működése anyagilag ellehetetlenült, és gyakorlatilag a fizetésképtelenség állapotába került. A minisztérium pedig többszöri kérés után is, forráshiányra hivatkozva elutasította a támogatást.

A 840 tanulót oktató iskola azt szerette volna elérni, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kösse meg a fenntartó alapítvánnyal a kiegészítő támogatásról szóló szerződést. Erről Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár korábban azt írta, hogy ez visszamenőleg lehetetlen. Az iskola igazgatója szerint az oktató-nevelő munka folytatásához összesen 25 millió 200 ezer forintra lenne szükség.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára válaszában kifejtette,hogy tárcája 2012-ben hirdette meg a köznevelési célú állami támogatást előirányzó pályázatát, amely összeg folyósításához a köznevetési szerződés megkötése szükséges. Doncsev András szerint a kormány ezzel egyértelműen kifejezte azt a szándékát, hogy a nem állami fenntartású köznevelési intézményekben tanuló hátrányos helyzetű, speciális nevelés igényű gyermekek ellátásához többlettámogatást biztosítson. A kormány azonban csak az általa  legmagasabb színvonalúnak ítélt nevelést-oktatást garantáló intézményfenntartók részére, a legindokoltabb esetben biztosított támogatást.

A 2013. évben az Emmi-t a „Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskola, valamint az iskola tagintézményeit magába foglaló települések polgármesterei tizenegy különböző levélben keresték meg az köznevelési szerződés megkötése iránti kérelemmel.

Doncsev azt ígérte, hogy igyekeznek megteremteni annak lehetőségét, hogy a nem állami fenntartású intézmények finanszírozását biztosító jogszabály kialakítása minél szélesebb mozgásteret biztosítson a kiemelkedő szakmai munkát végző fenntartók támogatására. A jogszabály hatálybalépése szeptember végén várható.

Erdős Norbert Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatás államtitkár halmozottan hátrányos alapítvány Mezőberény oktatás Doncsev András iskola Emmi Fidesz hátrányos helyzetű létszámarányos kiegészítő támogatás Hoffmann Rózsa