Világgazdaság

VM: 13 százalékkal több uniós támogatás jön

KAP reform A Magyarország számára elkülönített uniós agrártámogatásokkal kapcsolatban tényként kell leszögezni, hogy az ország közvetlen támogatásokra és vidékfejlesztésre több mint másfél milliárd euróval több uniós forrást kap 2014-2020 között, mint az azt megelőző ciklusban – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóhírekre reagálva.

Az elkövetkező hét évben 13 milliárd euró támogatás áll rendelkezésre, amelyet természetesen a költségvetési törvényben meghatározott összegek szerint további nemzeti támogatások egészítenek ki – teszi hozzá a tárca.

A lisszaboni szerződés 2010-es hatályba lépése miatt a mostani az első olyan KAP reform, amelyben döntéshozóként a Tanács és a Bizottság mellett az Európai Parlament is részt vett. Az elmúlt három év egyeztetései során komoly politikai viták alakultak ki, a hét elején azonban az unió agrárminisztereinek luxembrugi ülésén megegyezés született az új agrárpolitikájáról. A mostani időszakhoz képest egyik fontos változás lesz, hogy csak bizonyos környezetbarát feltételek esetén jár a támogatások teljes összege, ennek hiányában csak a pénz 70 százaléka adható.

Richter Gedeon Nyrt. TriGranit Rogán Antal Facebook