Csen Jit, a nemzetközi együttműködésének köszönhetően, alig egy héttel a csalási ügy kipattanását követően fogták el.

A kelet-kínai metropolisz hatóságai a múlt csütörtökön jelentették be: feltételezett illegális értékesítési gyakorlata és tisztázatlan pénzügyei miatt átfogó vizsgálatot kezdenek a város legnagyobbjának számító, tavaly 480 millió jüan (17,8 milliárd forint) értékű forgalmat bonyolító Fanxin Biztosítási Ügynökségnél.

Fennáll annak a gyanúja, hogy a cég éveken át meghamisította eredményeit, és a hatóságok által jóvá nem hagyott biztosítási csomagokat árult és félrevezette vásárlóit - írták a lapok.

A vállalat korábbi vezetője, a harmincas éveiben járó, a kínai sajtóban "gyönyörű cégvezetőként" is emlegetett Csen a hatóságok bejelentését követően, pénteken távozott külföldre, és a biztosítási ügynökség kasszájából mintegy félmilliárd jüant (18,5 milliárd forint) vitt magával.

Megtalálása után az egykori vezetőt visszavitték Kínába a hatóságok, további sorsáról egyelőre nem lehet tudni, mint ahogyan a nyomozás részletei sem publikusak. A Shanghai Daily napilap keddi számában azt írja, hogy a vádak ellenére a Fanxin továbbra is árulja termékeit, partnerei között kínai cégeken túl vegyes vállalatok, így a kínai-kanadai Sun Life, a holland Aegon kínai ága, valamint óriáscégek, így az energiaipari CNOOC és a pénzügyi óriás Everbright-csoport is szerepelnek.