Világgazdaság

Hisztériakeltés, vagy tankönyvkáosz? Kello: 95 százalékot már kivittek

Szeptember 2-ig minden tankönyv megérkezik az iskolákba, a teljes mennyiség 95 százalékát már ki is szállították – közölte a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello). Az MSZP szerint azonban folytatódik a tankönyvkáosz, s hiányolja a már kifizetett könyvek még nincsenek az iskolában. A tankönyvcsomagok átlagára 12691 forintra tehető, 600 ezer gyerek ingyen kap tankönyvet.

Az összesen megrendelt mintegy 12 millió tankönyv több mint 95 százalékát már kiszállították az iskolákba – közölte a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello). A hét végéig pedig a fennmaradó intézmények is megkapják a megrendelt kiadványokat. Ígéretük szerint a szeptember 2-i iskolakezdéskor így mind az 1,2 millió diák kézhez tudja kapni a névre szóló tankönyvcsomagját.

Azok a szülők, akiknek még nem sikerült pótolni az esetleges kézbesítési probléma miatt hiányzó vagy elveszett tankönyves díjbekérőt, ezt az illetékes iskolában tehetik meg augusztus 27-től. A tankönyvek árának befizetésére készpénzzel, átutalással illetve iskolakezdési cafetéria utalvánnyal továbbra is lehetőség van.  Az augusztus 15-i határidő után fizetőknek a könyvek átvételekor kell igazolnia a befizetés tényét az illetékes iskola felé.

A tankönyvek pótrendelésének határideje szeptember 5-e. Az iskolai tankönyvfelelősök eddig a dátumig tudják visszáruzni a tévesen megrendelt könyveket, vagy időközben iskolát váltó diákok tankönyveit. Illetve leadni a pótrendeléseket. Amennyiben esetlegesen a tankönyvcsomagokba sérült vagy nyomdai hibás kiadványok kerültek, illetve mennyiségi eltérés tapasztalható a megrendeléshez képest, a Könyvtárellátó azonnal gondoskodik a könyvek cseréjéről, pótlásáról valamint visszaszállításáról. A hasonló eseteket közvetlenül az iskola felé kell jelezni.

Pedagógusok, könyvtárosok, szülők vagy éppen diákok egyébként egész évben rendelhetnek tankönyvet a Könyvtárellátótól interneten, illetve személyesen a Kello kirendeltségeken keresztül.

„Folytatódik a tankönyvkáosz, nincs mit kiosztani, a már kifizetett könyvek nincsenek az iskolákban" – közölte Bangóné Borbély Ildikó. Az MSZP elnökségi tagja szerint az Orbán-kormány sosem látott zűrzavart keltett az idei tankönyvek ügyében. „Egyedül a pénzbeszedésre koncentráltak, szülőket fenyegettek, csekkeket küldtek, erőszakoskodtak, a tankönyveknek azonban se híre, se hamva" – hangoztatta Bangóné, aki úgy vélte, hogy az Orbán-kormány csak a családok pénzét akarta mielőbb megszerezni, cserébe csak ígéreteket adott.

A szocialista politikus szerint „a kormányzat emberei pofátlanul a szülők nyakába varrták a felelősséget" a káoszért. „Mintha a szülők kérték volna, hogy még később jussanak hozzá a könyvekhez – annak ellenére, hogy már hetekkel ezelőtt kifizették azokat. Ezt valószínűleg még a fideszes szavazók sem hiszik el" – közölte Bangóné. Azt is firtatta, hogy mi történt a milliárdos összeggel, amit előre kellett befizetni a szülőknek, ki használta és mire?

Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár többször is közölte, hogy a rémhírterjesztések ellenére sincs káosz a tankönyvellátásban, szeptember 2-án minden általános iskolás diák névre szólóan megkapja a tankönyveit. Az államtitkárság szerint a tankönyvterjesztés új rendszerében elkerülhetők a terjesztők, a kiadók, az önkormányzatok közötti elszámolási viták, amelyek például tavaly kiszállítási bojkotthoz vezettek.

A Népszabadság szerint a kiszállítással kapcsolatos logisztikai problémák miatt csak az első tanítási napon kaphatják meg a tankönyveket az iskolák, ami azt jelenti, hogy a diákok valószínűleg még ennél is később csomagolhatják be az új könyveket. Sok iskolában már erre a hétre hirdették meg a tankönyvek kiosztását, de végül ezt szeptember 2-ára tolták, az osztályfőnöki órára. A köznevelésért felelős államtitkár, Sipos Imre arra hivatkozott, hogy a szülők kérték a szeptemberi dátumot, hogy ne kelljen már augusztus végén bemenniük az iskolába, s nem a minisztérium találták ki a későbbi szállítást. Lapértesülések szerint azonban csak ezzel takarózik az államtitkárság a logisztikai hibák miatt. Az ebédbefizetések miatt egyébként már augusztus végén is sok szülőnek be kell menni az iskolába. A Népszabadság szerint például nincsenek emberek, akik lepakoljanak a teherautókról az iskoláknál, amit így a diákoknak, vagy a tanároknak kell megtenniük.

Állítólag a tankönyvek szétválogatása sem történt meg minden esetben tanulókként, az ellátó cég ezért azt kérdezi egy levelében, hogy tudnák-e az intézmények raklapozva fogadni a tankönyveket, kapnának hozzá adatlapot, tasakot, órarendet. „Ezt az egy lehetőséget látjuk a tankönyvek határidőre történő kiérkezésére” és a megnövekedett munkát „10 ezer forintos értékben” honorálnák. Ahol becsomagolták a könyveket, ott pedig előfordult, hogy a dolgozatokra, felmérőkre szolgáló feladatlapokat is becsomagolták a raktárakban, így azokat ki kellett szedni, és újracsomagolni azokat.

A köznevelésért felelős államtitkárság szerint a tankönyvek átlagára 1206 forintra, a tankönyvcsomagoké 12 691 forintra tehető. Ezen belül az alsós tankönyvcsomag átlagára 12 254, a felsősé 13 183 forint lesz. Összesen 1 124 030 tankönyvcsomagot osztanak ki. Jelenleg 4972 tankönyvvé nyilvánított kiadvány szerepel a tankönyvjegyzéken. Az idén több mint 600 ezer diák ingyen kapja a tankönyveket. Csaknem kilencvenezer első osztályos gyermek szüleinek nem kell fizetniük a tankönyvekért, ez a kör az elkövetkező esztendőkben folyamatosan bővül. A teljes ingyenesség elérésig a kormány fenntartja a rászoruló gyermekeknek járó támogatás rendszerét.

iskolák MSZP Népszabadság Bangóné Borbély Ildikó Könyvtárellátó iskolakezdés tankönyv Kello Könyvtárellátó Nonprofit Kft.