Világgazdaság

Vége a Kapuvári Húsnak: egyenként adják el a vagyonelemeket

A két sikertelen után nem írnak ki harmadik pályázatot az üzem vagyonára az egykori kapuvári húsgyárat működtető cégek felszámolóbiztosai - közölte egyikük hétfőn az MTI–vel.

„A jövőben nem befektetőt, hanem a vagyonra vevőt keresünk, de a két felszámolás esetében külön-külön” – fogalmazott Jendrolovics Péter Pál. Elmondta, ezzel eltűnt annak az esélye, hogy belátható időn belül újraindulhat a termelés a tavaly ősszel leállt üzemben. Megjegyezte: különválik az ingatlanvagyonnal rendelkező Kapuvári Hús Zrt. általa irányított, illetve a modern technológiát tulajdonló Kapuvári Bacon Kft. másik biztos által felügyelt felszámolása, miután közös pályázaton kétszer sem volt érdeklődő a mintegy kétmilliárd forintra értékelt vagyonra.

A piaci hírek szerint is van érdeklődés azonban a húsüzem egyes vagyonelemei iránt, ezeknek az értékesítése lehetőséget adna a dolgozók járandóságának kifizetésére is.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság Cégközlönyben közzétett végzése szerint egy tavaly szeptember 17-én benyújtott kérelem alapján rendelte el a bíróság a Kapuvári Hús Zrt. felszámolását. A tavaly ősszel leállt üzemet működtető Kapuvári Hús Zrt. és a Kapuvári Bacon Kft. vagyonát először áprilisban, majd júniusban hirdették meg, összesen mintegy kétmilliárd forintért, de egyik esetben sem érkezett érvényes pályázat.

„Az első kör eredménytelensége nem lepett meg, az ágazat helyzete, vagy a potenciális vevők taktikai megfontolása is indokolhatja mindezt” – nyilatkozta a Világgazdaságnak még májusban, az első körös értékesítés sikertelensége után Jendrolovics Pál Péter, a Kapuvári Hús ZRt. felszámolóbiztosa. Lapunk akkor megírta: egyre valószínűbb a kapuvári húsipari tevékenység végleges megszűnése, és a Kapuvári Hús Zrt., valamint a késztermék-gyártást végző Kapuvári Bacon Kft. vagyonelemeinek egyenkénti értékesítése, miután a korábbi érdeklődések ellenére nem érkezett egyetlen ajánlat sem a cég megvételére.

A cég eszközállománya piaci szereplők szerint vegyes állapotban van, ez szintén az elemenkénti értékesítés mellett szólt. Információink szerint a vágóvonal két évtizedes technológiát képvisel, és hűtőrendszer sem kellően hatékony, igaz, mindkettő működőképes. Lapunk értesülései szerint mégis inkább a késztermék-gyártósorában lehet fantázia. Piaci szereplők szerint a cégcsoport feldolgozási tevékenységét végző Kapuvári Bacon Kft. érlelőkamrái, szeletelőgépei és vákuumcsomagoló berendezései jelenthetnek jó vételt. Most, hogy sor kerül a két húsüzem elemenkénti értékesítésére, ezekre a tételekre valószínűleg akad majd vevő.

kapuvári bacon csőd Kapuvári Hús felszámolás húsipar