Világgazdaság

Klinghammer elnézést kért, a bölcsődékben még várhatnak a béremelésre

Elnézést kért a parlamentben a felsőoktatásért felelős államtitkár, aki egy korábbi, nyilatkozata Hiller István szerint megsértette az óvodapedagógusokat. A kormányzat egyelőre nem emeli a bölcsődében dolgozók bérét, akkor teszi meg, ha erre elegendő forrás lesz majd, erről már folynak az egyeztetések.

"Ha bárkit megbántottam, megkövetem, nem ez volt a szándékom" – jelentette ki tegnap a parlamentben Klinghammer István. A felsőoktatásért felelős államtitkárnak az azonnali kérdések idején az MSZP-s Hiller István idézte fel egy korábbi nyilatkozatát. Eszerint a Magyar Nemzetnek egy interjúban Klinghammer ezt nyilatkozta a felsőoktatás új tervezetéről:  közösségi főiskolákra azok jelenkezhetnének, akiknek tudásuk bizonytalanabb annál, hogy egyetemre menjenek, de elég szorgalmasak ahhoz, hogy továbbtanuljanak Szerinte kétéves képzésben tanulhatnának azok, akik nem valóak egyetemre, de esetleg „nagyon jó védőnő, falugazdász vagy óvónő lehetne belőlük".

Hiller szerint ez a nyilatkozat szakmailag téves és emberileg sértő is. Hangsúlyozta, hogy ez alapján egy óvónőt, vagy egy falugazdát is eleve gyengébb képességűnek kellene tekinteni. Az MSZP-s honatya szerint ugyanis nem mondható ki az, hogy aki nagyobb emberekkel foglalkozik az nagyon okos, míg aki kicsikkel, gyermekekkel, az viszont kevésbé. „Megköveti-e az óvodapedagógust a szerencsétlen kijelentés miatt" – kérdezte Klinghammert Hiller.

Az önkritikát gyakorló Klinghammer ezt megtette. Elmondta, hogy a közösségi főiskolák megőrzik majd a bachelor-képzéseket, és ezek közé tartozik az óvónőképzés is. Az intézmények pedig fognak felsőfokú szakképzést is indítani, és ezek kétéves időtartamúak  lesznek.
Hiller elfogadta a válaszát, mivel tisztességes dolognak tartja. ha valaki elismeri hibáját. Azt is kijelentette, hogy a magyar oktatási rendszer legjobban működő része az óvodapedagógus képzés.

A korábbi Klinghammer nyilatkozat után az Együtt-PM egyébként az államtitkár lemondását követelte, s más ellenzéki pártok is tiltakoztak. Több szakértő is úgy nyilatkozott és a DK is, hogy a fejlesztő pedagógia a pedagógusszakma egyik csúcsa, több óvodapedagógus pedig mester és PhD fokozattal is bír, míg Klinghammer képzésüket a felsőfokú szakképzés szintjére szállította volna le.

Ertsey Katalin arról kérdezte az emberi erőforrások miniszterét, hogy mikor rendezik végre a bölcsődei dolgozók bérét, aki megalázó, nettó 70 ezer forint körüli bérért dolgoznak. Az LMP politikusa szerint így a legtöbben külföldre fognak kimenni majd dolgozni a bölcsődei dolgozók, valamint az időseket ápolók közül ötször-hatszor magasabb bérért, s a következő választásokon a lábukkal fognak szavazni.

Korábban több írásbeli kérdést is intézett már az ügyben. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától legutóbb Doncsev András parlamenti államtitkár azt válaszolta, hogy a kabinet „tisztában van azzal, hogy ezek a kiváló szakemberek mennyire felbecsülhetetlenül fontos, a társadalom számára nélkülözhetetlen feladatot látnak el, amely nagyobb anyagi megbecsülést érdemel". Kilátásba helyezte, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériummal folyamatosak az egyeztetések a szociális terület bérrendezési lehetőségeiről. Ígérete szerint  amint a megfelelő fedezet rendelkezésre áll a bérrendezéshez, haladéktalanul hozzálátnak a szociális a bérrendezéséhez. Klinghammer Balog Zoltán tárcavezető válaszát olvasta fel, ami szó szinte szó szerint megegyezett a Doncsev által írtakkal.

Ertsey a választ nem fogadta el, s úgy vélte, hogy a válasz szerint 2014-ben sem lesz béremelés a szociális szférában, azaz immár hatodik évben a szociális ágazatban.

LMP falugazda Hiller István Klinghammer István Ertsey Katalin MSZP bölcsődei dolgozók Balog Zoltán Doncsev András védőnő Parlament óvodapedagógus Nemzetgazdasági Minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkár