Világgazdaság

Némethné: visszaéltek iskolák a díjmentes utazási kedvezménnyel

Tavaly félmilliárd forint volt a MÁV bevételkiesése a múzeumlátogatásokhoz kapcsolódó, díjmentes utazások miatt – közölte a fejlesztési miniszter. Németh Lászlóné szerint a vasúttársaság számos alkalommal tapasztalta, hogy a rendszer visszaélésekre is lehetőséget ad. Jelenleg egyezetések vannak, hogy esetleg visszaállítsák a szünidei kedvezményes utazási lehetőséget.

A vasúttársaság bevételkiesése a múzeumlátogatásokhoz kapcsolódó, díjmentes utazások következtében 2008-ban 323 millió forintot volt, 2010-ben meghaladta a 450 millió forintot, 2012-ben pedig már 500 millió forintot tett ki  – közölte a parlament honlapján a nemzeti fejlesztési miniszter. Németh Lászlónét a független Szili Katalin kérdezte arról, hogy „tervezik-e visszaállítani az iskolai csoportok szünidei utazási kedvezményét?” A független képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az iskolás csoportok meghatározott országos közgyűjtemények ingyenes látogatására a MÁV járatain 2002. október 1-től kaptak lehetőséget egy kormányrendelet eredményeképpen. Szilit tanárok azzal keresték meg, hogy idén április elsejétől ezt a tanítási időszakra korlátozták. Szerinte ez a vidéki diákom és szüleik lehetőségét szűkítették, mivel a közgyűjtemények főként a fővároshoz köthetőek.

Némethné szerint a vasúttársaság számos alkalommal tapasztalta, hogy a rendszer visszaélésekre is lehetőséget ad. Többször előfordult például, hogy olyan intézmények adtak ki fogadónyilatkozatot, amelyek erre nem voltak jogosultak. Más esetekben az iskolák a kedvezményt nem kifejezetten múzeumlátogatások céljából használták fel, hanem egyéb szórakoztató programokra való utazásokat bonyolítottak le vele, vagy a nyári kirándulás helyszínére történ ő utazás költségét csökkentették oly módon, hogy „útba ejtettek” egy országos múzeumot is. A tárcavezető szerint az „iskolák korábban sokszor nem az
 utazási kedvezmény üzletpolitikai céljának megfelelően éltek a lehetőséggel."

A miniszter felidézte, hogy az országos múzeumok látogatásáról szóló kormányhatározatnak megfelelően a MÁV-START Zrt. 2002 óta nyújt díjmentes utazási lehetőséget az oktatási intézmények és tanulóik részére az egyes országos múzeumok megismerésére. A cég pedig számos üzletpolitikai kedvezményt nyújt, illetve több családi és csoportos kedvezmény igénybevételére van lehetőség szociálpolitikai és üzletpolitikai alapon is.

Az áprilisban bevezetett változások alapján a kedvezmény továbbra is igénybe vehető, ugyanakkor egyéb részletszabályok megváltoztak. Így például a csoportok bejelentését 7 nappal korábban kell megtenniük az oktatási intézményeknek. A csoport névsorát is csatolni kell a bejelentkezéshez, a kedvezmény pedig csak tanítási napokon vehető igénybe. A MÁV egységes fogadónyilatkozatot kér annak eldöntésére, hogy a kedvezményt valóban a kormányhatározatban foglalt múzeumok veszik-e igénybe. Az új szabályozás az iskolai tanítási napokra korlátozta a kedvezményt, az a múzeumi fogadónyilatkozaton szereplő napot megelőző és az azt követő napon akkor is igénybe vehető, ha az nem iskolai előadási nap.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz több megkeresés is érkezett a tanítási napon kívüli kedvezményes utazási lehetőség visszaállításával kapcsolatban. Némethné közölte, hogy ezért az oktatást felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériuma és a MÁV szakértői egyeztetést kezdtek, hogy „a finanszírozási források adta mozgástérben" a lehető legkedvezőbb megoldás születhessen meg.

Emberi Erőforrások Minisztériuma vasút iskolák németh lászlóné vasúttársaság kedvezmény szünidei utazási kedvezmény Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Szili Katalin nemzeti fejlesztési miniszter független bevételkiesés múzeum MÁV