Világgazdaság

Egy éve nem kellett beavatkoznia a frankhitelesek megmentőjének

A Svájci Nemzeti Bank több mint egy éve nem avatkozott be a devizapiacon, mondta ezen a héten Thomas Jordan, a központi bank elnöke. Annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban a feltörekvő piaci devizáknál turbulenciát láthattunk, a svájci frank 2012 szeptembere óta az 1,20-as minimális árfolyamküszöb felett áll az euróval szemben.

Az euróövezeti adósságválság enyhülése miatt csökkent a nyomás a svájci frankon – mondta Jordan, ám hozzátette, hogy az alpesi deviza továbbra is erős, és az SNB fenntartja a minimális árfolyamküszöböt.

Az SNB tavaly 188 milliárd frankot (208 milliárd dollárt) költött tavaly a frank felértékelődésének megállítására, ami az éves svájci egyharmadának felel meg.

Az SNB azután vezette be a küszöbértéket 2011 szeptemberében, miután a frank paritás közelébe erősödött az euróval szemben (1 euró majdnem 1 frankba került), ami a svájci gazdaságon túl a frankhiteleseknek is komoly gondot okozott. Az SNB két évvel ezelőtt a recessziós és a deflációs kockázatok miatt nem engedte azt, hogy a frank tovább erősödjön, miközben tombolt az euróövezet adósságválsága.

Kereskedők felvetették, hogy a küszöbérték fenntartása talán szükségtelenné vált, hiszen az SNB-nek jó ideje nem kellett beavatkoznia. A központi bank azonban valószínűleg nem fogja elsietni a küszöbérték megszüntetését, hiszen továbbra is jelentős globális kockázatokat láthatunk (az USA potenciális csődje, a Fed mennyiségi könnyítésének közelgő kivezetése), ami a svájci gazdaságot sem hagyhatja érintetlenül. Ráadásul az SNB 2 százalékos inflációs célja is távol van még.

SNB