Világgazdaság

INA-ügy: nemzetközi eljárást kezdeményezett a horvátok ellen a Mol

Nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát kormány ellen a Mol.

A Mol nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát kormány ellen horvátországi befektetéseinek védelmében a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID); mert a zágrábi kormány nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait - tette közzé a Mol Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedd este.

A tájékoztatás szerint az olajtársaság a horvát kormány elleni eljárás megindítását az Energia Charta Egyezmény alapján, jogi képviselőjén, a Weil, Gotshal and Manges LLP nemzetközi jogi irodán keresztül kérelmezte.

A közlemény hangsúlyozza: a Mol, mint Horvátország egyik legnagyobb külföldi befektetője, régóta megbízható stratégiai partnere a horvát kormánynak. Ennek jegyében a társaság mindig is a horvát kormánnyal kialakult viták békés rendezésére törekedett.

A Molnak meghatározott jogi kötelezettségei vannak saját részvényeseivel és más érintettekkel (stakeholders) szemben, hogy jóhiszemű tárgyalásokat folytasson. Ugyanakkor jogi kötelezettsége az is, hogy érdekeinek érvényesítése érdekében megtegye a megfelelő jogi lépéseket - szögezik le a tájékoztatásban, hangsúlyozva, hogy a Mol továbbra is nyitott a vita tárgyalásos rendezésére.

A Mol és a horvát kormány vitája azután éleződött ki, hogy a zágrábi megyei bíróság tavaly novemberben első fokon háborús nyerészkedésért, hivatali visszaélésért és vesztegetés bűntettének elkövetéséért 10 év börtönre ítélte Ivo Sanader volt kormányfőt. Az egyik vádpont szerint Sanader a magyar Mol olajipari társaságtól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a Mol irányítói jogokat szerezzen az INA-ban. Ezügyben a horvát rendőrség idén október 1-jén bejelentette, hogy elfogatóparancsot adott ki a Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt ellen.

A Mol Nyrt. közölte, soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA irányítási jogait.

A Kormányzati Információs Központ október 2-án közölte, hogy a magyar kormány felkéri a Mol portfóliójának felülvizsgálatára, adott esetben az INA-részvények eladásának előkészítésére az olajtársaság menedzsmentjét. A kormány emellett utasította az igazságügyért felelős minisztert, illetve a Mol állami tulajdonban lévő részvényeinek tulajdonosi jogát gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetőit, vizsgálják meg, milyen polgári és büntetőjogi lépések lehetségesek a Mol-INA-ügyben a Molt, illetve Magyarországot ért sérelmek orvoslására.

A Mol INA-ban lévő részesedése eladásának előkészítésére november 8-án adott felhatalmazást a cég igazgatósága az ügyvezető testületnek.

A horvát állam és a Mol Nyrt. tulajdonában lévő INA olajipari vállalat jövőjéről szeptemberben kezdődtek megbeszélések. A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, a Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka, valamint a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal.

A tulajdonosok közötti vita egyik fő pontja az irányításon belüli viszonyok kérdése, de a horvát kormány egyebek mellett azzal vádolja a Molt, hogy nem fektetett be megfelelő mértékben az INA-ba. A magyar olajcég szerint ezzel szemben a horvát kormányt terheli felelősség, amiért ígéretétől eltérően nem választotta le az INA-ról a vállalat veszteséges gázüzletágát.

MTI-->

Autók Magyar Nemzeti Bank (MNB) Lakossági energia és üzemanyagárak kutatás turizmus németh lászlóné Politikai közvélemény-kutatások makroadatok Horváth András Nyugdíjkérdés Magyarországon Tőzsdei elemzések Oroszország Matolcsy György autóipar horvát kormány INAA munka világa oktatás energetika Adósságválság az EU-ban makromutatók Deviza- és árupiac utazás Mol biztosítás ingatlanpiac Angela Merkel infokommunikáció Electrolux Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon