Világgazdaság

Katonai együttműködésről tárgyalt Hende Csaba Kínában

Pekingben vasárnap a kétoldalú védelmi együttműködésről tárgyalt Hende Csaba honvédelmi miniszter és vendéglátója, Csang Van-csuan vezérezredes, kínai nemzetvédelmi miniszter - számolt be a Hszinhua állami hírügynökség.

A magyar tárcavezetőt katonai tiszteletadással fogadták Pekingben, ahol évtizedek óta nem járt ilyen magas szintű katonai delegáció. A beszámoló szerint a kínai miniszter pozitívan értékelte Magyarország kiállását "egy-Kína" politikája mellett, s kifejezte, Kína Magyarországot jó barátként és fontos európai uniós partnerként tartja számon.

Csang hangoztatta, mindkét ország közös érdeke a fegyveres erők közti baráti cserék megerősítése, a katonai kapcsolatok szilárd és fenntartható fejlődésének elősegítése.

Magyar részről Hende Csaba készségét fejezte ki a jövőbeni átfogó kapcsolatépítésre, a hadseregközi és nemzetközi békefenntartás területén történő együttműködésre. Hende Csabát és delegációját még fogadta Hszü Csi-liang vezérezredes, a Központi Katonai Bizottság alelnöke is. Hende Csaba hétfőn folytatja hivatalos kínai programját.

katonaság hende védelem hadiipar hadsereg