Világgazdaság

Kishantos: elkergették a civilek a traktort - fotókkal

Az új nyertesek egyike bízott meg egy traktorost, hogy vonuljon a kishantosi földekre, ám az a biogazdaság és a civilek ellenállásába ütközött. A rendőrség is megjelent, de nem intézkedett.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. egyik parcelláját megművelésébe kezdő traktor miatt hívták ki péntek délelőtt a rendőrséget, a biogazdaság védelmében hamarosan több civil is megjelent a helyszínen. A rendőrök is felvonultak, ám végül nem intézkedtek, a traktoros pedig távozott.

„A traktor végül elment, de az a gyanúnk, hogy később, az este folyamán visszatérhet” – nyilatkozta a vg.hu-nak Fidrich Róbert. A Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője hozzátette: a civilek közül körülbelül húsz fő jelent meg Kishantos „megvédésére”. Fidrich Róbert sikerként értékelte, hogy jól vizsgázott a civilek riadólánca, és hogy az aktivisták „megfutamították” a traktort. A programvezető hozzátette: a későbbiekben a Kishantoson működő nonprofit kft. bejelentést tesz birtokháborítás miatt.

A kishantosi földek hivatalos átadás-átvételéből hétfőn csak az átadás történt meg, az eddigi bérlő, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. ugyanis megtagadta az állami földek hivatalos átadását a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) képviselőinek. Az NFA ennek ellenére átadta a földterületeket az új bérlőknek.

A nonprofit cég a mezei leltár és a húsz évnyi biogazdálkodás miatt bekövetkezett értéknövekedés miatt 480 millió forintot követel. Utóbbit azzal magyarázzák, hogy a két évtizednyi vegyszermentes gazdálkodás miatt a kishantosról kikerülő termények ára a duplája a hagyományos módon termesztett gabonának és egyéb növényeknek.

Az állami földprogramot nem először éri kritika, több alkalommal felmerült már az a vád, hogy működő gazdaságok veszthetik el földjeiket új pályázók javára. A Vidékfejlesztési Minisztérium minden esetben hangsúlyozta: teljesen szabályos pályázatokon osztja ki az állami földeket.

kishantos civilek földbérlet MTVSZ