Világgazdaság

Rendőrök viszik ki a tüntetőket a Fővárosi Közgyűlésből

Elkezdték feloszlatni a Fővárosi Közgyűlés munkáját bénító demonstrációt. A Város Mindenkié csoport aktivistáit a rendőrség viszi ki az ülésteremből - az oszlatás békésen zajlik. Nem csak a demonstrálóknak, még az újságíróknak is el kell hagyniuk a termet, zárt üléssel folytatódik a munka.

Az ülésen a civilek az életvitelszerű tartózkodást tiltó közterületi szabályozás ellen tartanak flashmobot. A több tucatnyi tiltakozó egy kiáltványt ismételt meg többször is az ülés előtt és annak kezdetén, ebben egyebek mellett az alaptörvény és a szabálysértési törvény módosítását bírálták. Álláspontjuk szerint az állam a büntetés eszközével kényszeríti a hajléktalanokat a szociális ellátások igénybe vételére. A tiltakozók - akik közül az MTI tudósítása szerint többen LMP-s kabátot viselnek - a képviselők székei körül állva skandálnak és énekelnek.

Az ülés első napirendi pontja lett volna az a rendelettervezet, amely a közterületen életvitelszerűen tartózkodást teszi büntethetővé. A rendelettel Budapest nagy részéről gyakorlatilag kitiltanák a hajléktalanokat. Emellett a kerületek maguk is meghatározhatják, hol nem szeretnének hajléktalanokat látni - és az ottani döntéshozók is elég szigorúak, Angyalföldön és Zuglóban például egyszerűen az egész kerületből kitiltanák őket. Az önkormányzatnak ezt megengedő törvényt az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította, mire válaszul a Parlament beírta a lehetőséget az alaptörvénybe.

Tarlós István azért függesztette fel a Fővárosi Közgyűlés munkáját, mert mint fogalmazott, általa nem beazonosítható emberek megakadályozták a testület munkáját. Később azt is közölték: nem kéri a hatóságok beavatkozását a főpolgármester, a tanácskozást későbbi napszakban kezdik meg.

A demonstráció élőben követhető a Város Mindenkié ustream-lapján.

Autók Simicska Lajos OTP Rogán Antal Goldman Sachs Budapest Környezetvédelem - Globalizáció makroadatok Vállalati jelentések Nyugdíjkérdés Magyarországon Tőzsdei elemzések szerencsejáték autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány energetika autó A KSH jelenti repülés makromutatók Útdíj mezőgazdaság fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac A munka világa Botrányok a politikában Varga Mihály Európai Unió Fővárosi ügyek Egyesült Államok Bod Péter Ákos Mercedes-Benz martonyi jános tüntetés biztosítás Tesco infokommunikáció közgyűlésFővárosi ügyek Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek