Világgazdaság

Ukrajna: nagyobb veszély a valutaválság, mint az államcsőd

Az ukrajnai belpolitikai patthelyzet elhúzódása esetén nagyobb a kockázata egy valutaválságnak, mint az államcsődnek - vélekedtek csütörtöki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai elemzésükben hangsúlyozták azt a véleményüket, hogy Ukrajna adósságproblémái nem hasonlíthatók például Görögországéihez. A hazai össztermékhez (GDP) mért ukrán államadósság-ráta jelenleg 40 százalék, ami alacsonyabb számos más kelet-európai országénál, nem beszélve a fejlett nyugati gazdaságokról. Ráadásul a jövőre lejáró devizaadósságok zöme az IMF-fel és Oroszországgal szemben áll fenn, és e két hitelező egyikének sem áll érdekében Ukrajna államcsődje.
 

Autók BÉT - Napi események Közgép sztrájk Pénzügyi és gazdasági válság Őszi ülésszak Lakossági energia és üzemanyagárak turizmus Goldman Sachs dell Tőzsdei elemzések forintárfolyam autóipar Szekeres Imre Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány energetika autó A KSH jelenti mezőgazdaság fogyasztási cikkek Federal Reserve - Fed utazás Mol Európai Unió Vaskerék ingatlanpiac infokommunikáció Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon