Világgazdaság

A gáz ára 6,5; a távhőé 3,3; az áramé 5,7 százalékkal csökken az idén

Háromlépcsős idei rezsicsökkentésről döntött a Fidesz-KDNP. A paksi atomerőmű megújítása hosszú távon a rezsicsökkentés záloga - jelentette ki Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.

A gáz ára április 1-jétől 6,5 százalékkal, az áram ára szeptember 1-jétől 5,7 százalékkal, a távhő ára pedig október 1-jétől 3,3 százalékkal csökken - jelentette be Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus elmondta, a paksi bővítés ügye a Fidesz-KDNP pénteki balatonszárszói frakcióülésén is téma volt, ahol Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke ismertette a kormány rendelkezésére álló számításokat. Rogán Antal a kormányfőt idézve hangsúlyozta, ma a paksi erőmű adja a magyar áramtermelés körülbelül 40-45 százalékát, és a legolcsóbb villamos energiát állítja elő Magyarországon.

Abban az időszakban majd, amikor a régi és az új blokkok egyszerre működnek, 10-13 százalékkal lesz alacsonyabb a hazai villamos energia előállítási költsége - mondta a frakcióvezető. Ez azt jelenti - folytatta -, hogy "a paksi erőmű megújítása hosszú távon a rezsicsökkentés záloga", hiszen lehetővé válik, hogy a két új blokk működésbe lépésével 10-13 százalékkal csökkenjen az áram ára.

Balatonszárszó miniszterelnök Rogán Antal villamos energia távhő frakcióülés Orbán Viktor blokk bővítés gáz Paks rezsicsökkentés fidesz-kdnp ára