Világgazdaság

Az EMMI 7,3 milliárdot utalt késve a magániskoláknak decemberben

December 6-án 1,3 milliárd forintot, míg december 12-én 7,3 milliárd forintot utalt át az EMMI a nem állami fenntartású oktatási intézmények fenntartóinak. Decemberben mintegy 16 ezer alapítványi és magániskolában tanító pedagógus nem kapta meg időben a novemberi fizetését. Doncsev András államtitkár közölte, hogy nem biztosítottak a büdzsében a nem állami fenntartású köznevelési intézmények 2013. december havi átlagbér alapú támogatásának állami finanszírozására, amit végül pótolt a kormányzat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a Magyar Államkincstár (MÁK) 11 megyei igazgatóságának december 12-én utalt át 7,334 milliárd forintot – közölte a parlament honlapján Doncsev András. Az EMMI parlamenti államtitkára szerint így a nem állami fenntartású köznevelési intézmény fenntartóinak számláján már december 13-án rajta a volt a nevezett összeg. Mint ismeretes decemberben mintegy 16 ezer alapítványi és magániskolában tanító pedagógus nem kapta meg időben a novemberi fizetését. A kormányzatot az LMP-s Osztolykán Ágnes kérdezte arról, hogy „Összesen hány intézmény nem kapta meg időben a bérek fedezetéül szolgáló támogatásokat, összesen hány pedagógus nem kapta meg időben a fizetését, valamint összesen mekkora támogatási összeg csúszásáról volt szó 2013 decemberében?”

Doncsev közölte, hogy a Kincstár Megyei Igazgatóságai közül 9 részére a decemberi átlagbér alapú támogatást 2013. december 6-án átutalt az EMMI számlájáról, a még rendelkezésre álló szabad keret terhére. Így a nem állami fenntartók december 7-én hozzájutottak az őket megillető támogatáshoz. Ezen 9 Megyei MÁK összesen 1,312 milliárd forintot kapott. Az államtitkár szerint amennyiben ezen megyékben bármely, nem állami fenntartású köznevelési intézményben dolgozó pedagógus nem jutott hozzá idejében a munkabéréhez, az a fenntartó mulasztásából következhetett be. Arról nincs pontos adat, hogy országos viszonylatban hány iskola, illetve pedagógus érintett a kérdésben, mivel nem állami fenntartókról és intézményekről van szó.

Az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének (AME) elnökségi tagja, Csetneki József lapunknak korábban azt nyilatkozta, hogy a magániskolák semmilyen előzetes tájékoztatást nem kaptak arról még kérdéseikre után sem, hogy csúszni fog a bér, melynek minden hónap 7-ig kellene megérkeznie. A sárospataki Art Ért Művészeti Iskola alapítója hangsúlyozta: a munkáltatóknak december 12-én kellett volna a és egyéb szervek felé a bérek után járó közterheket elutalniuk. Az EMMI azt közölte velük, hogy a néhány napos késés nem okozott zavarokat az intézmények működésében. A magániskolák döntő részének azonban nincs más forrása, vagy tartaléka az állami támogatáson kívül, amiből pótolhatták volna a béreket. Az AME szerint kiderült: a költségvetésben nem tervezték megfelelően be a magán- és alapítványi iskolák támogatására szükséges fedezetet, a hiány 16,8 milliárd forint lehet.

Míg a fizetésekkel csúsztak, a több alapítványi intézményt jelentősen megbüntették (visszakövetelték az egyes tanulók járó támogatásokat) azért, mert a jogszabályban nem egyértelműen meghatározott paraméterek miatt a köznevelés információs rendszerébe (KIR) néhány napos késéssel vitték fel néhány tanulójukat.

Doncsev arra emlékeztetett, hogy a kormány a nemzeti köznevelés rendszerének átalakításával, annak állami finanszírozási rendszerén is változtatott. Ennek részeként a nem állami fenntartású köznevelési intézmények állami finanszírozásának a fedezetét az állam, az EMMI a Közoktatási célú humánszolgáltatás és kiegészítő támogatás előirányzatáról folyósítja. Ezen fejezeti kezelésű előirányzaton rendelkezésre álló forrás nem biztosított elegendő fedezetet a 2013. december havi átlagbér alapú támogatás finanszírozásához, ugyanis az önkormányzatok által nem állami fenntartásba adott óvodák, illetve egyéb intézmények miatt a tervezett forrás nem volt már elegendő. A kormány ezért megemelte az előirányzat összegét. Az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkársága 2013 októberében elkészítette a bizonyos előirányzat túllépéséről szóló kormányelőterjesztést. Ebben a jelzett előirányzat szükséges pótlására kérte a kormányt, és egyben kérte az előirányzat összegének túllépését, amiről december 11-én jelent meg kormányrendelet. Az EMMI a Magyar Közlönyben való megjelenéssel egyidejűleg intézkedett a 2013. december havi átlagbér alapú támogatások fennmaradó részének a nem állami intézményfenntartók részére történő folyósításáról.

LMP NAV Emberi Erőforrások Minisztériuma pedagógus csúszás Alapítványi és Magániskolák Egyesületének bér Magyar Államkincstár nem állami fenntartású köznevelési intézmény közterhek Csetneki József elnökségi tagja fenntartó Doncsev András Osztolykán Ágnes MÁK Sárospatak Emmi parlamenti államtitkár magániskolák Art Ért Művészeti Iskola AME