Világgazdaság

Az IMF elnöke deflációs veszélyekre figyelmeztetett

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) elnöke arra figyelmeztetett, hogy a globális gazdasági élénkülést a defláció  fenyegetheti. Mindazonáltal Christine Lagarde "derűlátással" szólt a növekedésről, ám szerinte az élénkülés továbbra is törékeny.

Washingtonban tartott beszédében kiemelte, hogy növekszenek a defláció veszélyei, amelyek katasztrofálisnak bizonyulhatnak az élénkülés szempontjából. Például egyre nagyobb vita folyik arról, a defláció úrrá lehet-e az euróövezetben, ahol az továbbra is elmarad az Európai Központi Bank által kitűzött céltól. A defláció ugyanis csökkenti a fogyasztást, mert az emberek az árak további csökkenésére várnak, de a befektetéseket is elriasztják, mert a defláció növeli a hitelfelvétel tényleges költségét. "Összességében az irány pozitív ugyan, de a globális növekedés még mindig túlságosan alacsony, túlságosan törékeny és túlságosan egyenlőtlen" - fogalmazott az IMF vezetője.

Gazdasági Versenyhivatal Volvo növekedésChristine Lagarde tech makroadatok IMF Shell Oroszország defláció Vlagyimir Putyin A második Orbán-kormány energetika Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. makromutatók Európai Unió