Világgazdaság

Jogerősen nyert a Hubertus

Jogszerű a Hubertus Bt. földbérleti szerződése – mondta ki a Debreceni Ítélőtábla jogerős ítéletében csütörtökön. Arról, hogy a szerződés jó erkölcsbe ütközik-e, még nem született döntés.

Az egykori Balaton-nagybereki Állami Gazdaság 1992-es privatizációja során 7725 hektárra kötött haszonbérlet érvénytelenítését a Hubertus Bt. ellen indított vagyonjogi perben a magyar államot képviselő Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) kérte. Az NFA álláspontja szerint a szerződés több akkori jogszabályba, illetve a jó erkölcsbe ütközik.

A kontraktus 99 évre kötött, 30 évre meghosszabbítható, és hektáronként évi 10 forintos haszonbérleti díjat állapított meg. Az NFA álláspontja szerint a bérleti díj kirívóan alacsony, ám a cég azzal védekezik, hogy a szerződésben foglaltaknak megfelelően vízkormányzási tevékenységet végez a területen, amely egy méterrel a Balaton vízszintje alatt van.

A Kaposvári Törvényszék korábbi nem jogerős, közbenső ítéletében azt állapította meg, hogy a szerződés egyes pontjai érvénytelenek, ám a szerződés egésze jogszerű.

hubertus per nfa földbérlet