Világgazdaság

Megerősítette Franciaország szuverén adósosztályzatát a Moody's

Megerősítette Franciaország "Aa1"-es szuverén adósosztályzatát a Moody's.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, a Moody''s Investors Service péntek késő este nyilvánosságra hozott közleményében leszögezte, hogy a Németország után a második legnagyobb euróövezeti gazdaság adósosztályzata "Aa1" besorolású marad. Ugyanakkor utalt arra, hogy negatív kilátást érvényben hagyja, ami az esetleges későbbi leminősítés lehetőségére utal.

A Moody''s 2012 novemberében vonta meg Franciaország - kormánykötvény-kötelezettségeinek lehetséges legjobb - "Aaa" besorolását, és az ország adósosztályzatát egy fokozattal, "Aa1"-re rontotta. Akkori döntését azzal indokolta, hogy a francia gazdaság növekedési kilátásait számos szerkezeti probléma gyengíti.

A mostani közlemény a negatív kilátást indokolva arra utalt, hogy Franciaország versenyképessége továbbra is csökken, ami fékezi a növekedés kilátásait. Ugyanakkor méltatta a francia kormány erőfeszítéseit a gazdaság erősödését, valamint az államháztartás konszolidálását célzó reformok megvalósítására.

Francois Hollande elnök január közepén jelentett be egy nagyszabású reformprogramot, egy úgynevezett felelősségi paktumot a vállalkozások adóterheinek jelentős csökkentésére, illetve a foglalkoztatás növelésére.

Németország Aa1 Moody's Investors Service szuverén adósosztályzata AAA Franciaország francois hollande