Világgazdaság

Több mellékúton havas, jégbordás a burkolat, több megyében extrém hideg

Elzárt település nincs az országban, de egy kisforgalmú útszakaszt lezártak a hófúvások miatt, több mellékúton pedig havas vagy jégbordás a burkolat - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A közútkezelő a folyamatos hófúvások miatt szombat este lezárta az alacsony forgalmú 3704-es számú út négy kilométeres szakaszát Pere és Abaújszántó települések között. Kerülni Gibárt vagy Abaújkér felé lehet. A mellékúthálózat Vas, Somogy, Tolna és Baranya megyében hóbordás vagy letaposott havas, jégbordás szakaszokat jelentettek Lenti, Keszthely, Tapolca és Szántód térségéből, a keleti országrészben pedig letaposott havas, hókásás vagy havas az alsóbbrendű úthálózat.

Az M5-ös és az M6-os autópálya végig sónedves, az M3-as autópálya a káli, a hajdúnánási és az ófehértói szakaszon hókásás, Emőd és Hajdúböszörmény környezetében azonban téliesebbek az útviszonyok. A többi gyorsforgalmi út száraz.

A főutak burkolata a Dunántúl déli részén sónedves vagy felszáradóban van, Bajánál letaposott havas, Nagyatád térségében hókásás, Marcalinál és Harkánynál hóbordás, Keszthely környezetében pedig jégbordás szakaszokra is számítani kell. A Balatontól északra mindenhol száraz a burkolat. Keleten általában sónedves, hókásás vagy latyakos a főutak burkolata, Balassagyarmat, Kisvárda, Nyírbátor, Debrecen, Szentes és Szeged környékén viszont az intenzív havazás miatt havasak az utak.

Az Útinform vasárnap kora reggeli összesítése alapján havazik az Északi-középhegységben, valamint az Alföld északi részén és a Tiszántúlon, szállingózik a hó Kiskőrös, Kecskemét, Makó és Békéscsaba környékén, máshol csapadékmentes az idő. A látótávolság országszerte jó. A közútkezelő továbbra is arra kéri a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig minden esetben tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra a havazás vagy hófúvás miatt már nem, Somogy, Tolna, Baranya és Zala megyére viszont az extrém hideg miatt adott ki figyelmeztetést.

Szentes Ófehértó Nagyatád Magyar Közút Nonprofit Zrt. sónedves Somogy Balaton Gibárt havazás Szántód Debrecen Lenit Kisvárda Káli Tapolca Szeged Hajdúböszörmény M5 Vas Baranya Tolna M6 Keszthely Marcali Nyírbátor Balassagyarmat Abaújkér Hajdúnánás