Világgazdaság

Tűzharc, robbantások Hszincsiangban több halálos áldozattal

A legfrissebb hírek szerint minimum tizenketten meghaltak egy rendőrségi akcióban, amely összefüggésbe hozható az északnyugat-kínai Hszincsiangban pénteken elkövetett robbantásokkal - jelentette a kínai állami média szombaton.

A helyi hatóságok közlése szerint két gyanúsított őrizetbe vétele alkalmával a rendőrség tűzharcba keveredett "terrorista gyanúsítottakkal" Hszinho megye székhelyén, Akszu prefektúrában. Hatukat lelőtték, másik hatan a birtokukban lévő robbanóeszközök áldozatai lettek. Az akció során egy rendőr is megsebesült, öt gyanúsítottat élve elfogtak.

A hivatalos média pénteken három robbanásról számolt be. Az egyik egy fodrászüzletben történt, a másik egy zöldségpiacon. E két helyen egy ember meghalt, ketten megsebesültek. A harmadik alkalommal, a gyanúsítottak elfogásakor a támadók gépkocsija robbant fel, benne két gyanúsítottal. További részleteket, a támadók kilétéről, illetve lehetséges indítékaikról egyelőre nem közöltek.

Hszincsiangban időről időre fegyveres akciókkal, esetenként terrorcselekményekkel hívják fel magukra a figyelmet a muszlim vallású ujgur lázadók, a terület elszakadását hirdetők. A tavalyi évben meglehetősen sok erőszakos eseményről érkezett jelentés ebből az országrészből.

December közepén rendőrök és fegyveresek közti összecsapásban Kasgár város környékén 16 ember meghalt, köztük két rendőr. Ebben a régióban egy hónappal korábban csaknem egy tucat halottja volt egy rendőrség elleni támadásnak, míg hónapokkal korábban Pacsuban tűzharcban a lázadók tizenöt civilt - köztük tíz ujgurt - és 6 rendőrt megöltek. A rendőrök hat gyanúsítottal végeztek.

Az utóbbi idők legnagyobb visszhangját kiváltó terrorcselekmény Pekingben történt, amikor tavaly ősszel egy városi terepjáró a Tiltott Város közelében a tömegbe hajtott. A benne ülő három emberrel együtt összesen öten vesztették életüket. Az autót rendőrségi közlés szerint ujgur nemzetiségű utasai gyújtották fel. Az akciót később egy radikális iszlamista csoport vállalta magára.

A törökkel rokon nyelvet beszélő, muszlim vallású ujgur népcsoport tagjai, a körülbelül 22 milliós, nagyrészt elmaradott Hszincsiang-Ujgur autonóm terület őslakói jelenleg a terület népességének megközelítően 45-50 százalékát adják.

Peking Akszu prefektúra rendőrség ujgur tűzharc Hszincsiang-Ujgur autonóm terület Hszincsiang radikális iszlamista csoport Kasgár muszlim robbantás terrorcselekmény Hszinho megye