Világgazdaság

Ukrajnában kiterjedtek a zavargások a keleti és a déli országrészekre is

Ukrajna több keleti és déli nagyvárosában tüntetések voltak, helyenként az ellenzéki demonstrálók és a rohamrendőrök is összecsaptak vasárnap.

Dnyipropetrovszkban a tüntetők támadásba lendültek, hogy elfoglalják a helyi adminisztráció épületét. Délutáni helyszíni jelentések szerint megbontották, helyenként felgyújtották az épület kerítését. A rohamrendőrök tűzoltókocsiból locsoltak vizet a tüntetőkre, akik válaszul jégdarabokkal dobálták őket. Az eddigi hírek szerint a rohamban négyen sérültek meg, és hét tüntetőt vettek őrizetbe a hatóságok.

Zaporizzsjában több ezren vették ostrom alá a megyei adminisztráció épületét. A rohamrendőrök körbezárták az épületet, könnygázt és füstgránátokat vetettek be a tüntetők ellen, akik rárontottak a rendőrkordonra. A támadóknak sikerült két rendőrt kiszakítaniuk a sorból. Elvették a gumibotjukat és a pajzsukat, majd visszadobták őket a társaik közé. Három sérült tüntetőt kórházba kellett szállítani.

Az ellenzéki vezetésű Szumiban a tüntetők önvédelmi egységei beköltöztek a városházára, amelyet a tanács önként adott át nekik. A krími tatárok parlamentje, a medzslisz elítélte a kijevi vezetést, és bejelentette, hogy január 28-án demonstrációt tartanak a Krími Autonóm Köztársaság fővárosa, Szimferopol központjában, a Lenin téren, amelyen a vérontás és a diktatúra ellen fognak tiltakozni.

A szintén dél-ukrajnai Odesszában is több száz tüntető vonult az adminisztráció épülete elé, amelyet rohamrendőrök vettek körbe. A demonstrálók kifejezték, hogy támogatják a kijevi Majdan (Függetlenség tere) tüntetőit, és kategorikusan ellenzik az ország szétszakítását. Közben a Régiók Pártjának fellegvárában, Donyeckben Viktor Janukovics elnök hívei - mintegy 300-an - kivonultak megvédeni az adminisztráció épületét. Helyi jelentések szerint ismeretlenek baseballütőkkel támadtak rájuk, aminek következtében legalább négyen sérültek meg.

Harkivban az EU-párti tüntetőkre támadtak rá baseballütőkkel ismeretlenek. Kijevben eközben elmaradt a szokásos vasárnapi nagygyűlés a Függetlenség terén, a zavargások egyik halálos áldozatának búcsúszertartása miatt. A 25 évesen meghalt, fehérorosz állampolgárságú Mihail Zsiznyevszkijtől a kijevi Szent Mihály székesegyházban vettek örök búcsút, a szertartáson rokonai mellett ellenzéki politikusok, parlamenti képviselők és tüntetők is részt vettek. Emlékére gyászmenetet tartottak a belvárosban, majd a Majdanon imádkoztak érte.

Közben a tüntetők által vasárnap elfoglalt kijevi Ukrán Ház nevű kulturális központ tetején az aktivisták Kalasnyikov típusú lőfegyverekhez tartozó lőszereket találtak olyan helyen, ahonnan jól belátható a tüntetők Hrusevszkij utcai állásai. A belügyminisztérium szóvivője cáfolta és provokációnak nevezte azt a feltételezést, hogy a rendőrség mesterlövészeket vetett be a tüntetők ellen. Kijelentette, hogy a rendvédelmi egységek lőfegyverrel nem, csakis oszlatóeszközökkel rendelkeznek.

Mihail Zsiznyevszkij Kijev Szumi zavargások rendőrkordon Ukrajna mesterlövészek Dnyipropetrovszk Krími Autonóm Köztársaság könnygáz Odessza füstgránát Zaporizzsja tüntetések Harkiv Donyeck gumibot tüntetők Szimferopol pajzs rendőr Majdan