Világgazdaság

Alternatív fehérjeforrást keres a mezőgazdaság

Magyarország fellép a génmódosított (GMO) szója visszaszorításáért, a szójapiacon tapasztalható importfüggőség csökkentéért - jelentette ki Feldman Zsolt kedden Budapesten, egy, a GMO-mentes szójatermesztés lehetőségeivel foglalkozó szakmai tanácskozáson.

Az első országos szója fórumon a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára jelezte, hogy Magyarország részt vesz a fenti elvek mentén létrejött nemzetközi együttműködésben.

A Duna-térség országai elhatározták ugyanis - ezt rögzíti a Dunamenti szója nyilatkozat, amelyhez Magyarország az elsők között csatlakozott -, hogy a térségben csökkentik a gémmódosított szója felhasználását, és elkötelezettek a genetikailag nem módosított szójából és szójafehérjéből készült élelmiszerek iránt. A fogyasztók ezeket Európa-szerte egyre inkább keresik - mondta a helyettes államtitkár.

Az Unió takarmányból származó éves fehérjeszükségletének csak a 30 százalékát tudja belső termelésből fedezni, az importkiszolgáltatottság tíz-húsz éven belül biztonságpolitikai kockázattá válhat – vélik szakértők Európa-szerte. Az importfüggőség miatt ugyanis az állattenyésztése jelenleg rendkívüli mértékben kiszolgáltatott a takarmány-alapanyagok világpiaci áringadozásának. Emiatt, és a GMO-félelmek miatt is akad olyan vélemény, amely szerint célzott támogatásokkal kellene ösztönözni a szója, illetve más fehérjenövények termelését az Európai Unión belül.

A gabonafélék, olajos magvak és egyes fehérjenövények esetében már élő fordított áfa tapasztalataiból kiindulva valószínűsíthető, hogy az egyes fehérjenövények elterjedésének egy alternatív adókörnyezet is kedvezhet

takarmány EU GMO fehérje