Világgazdaság

Az idegenvezetőnek fizetnie kell, hogy dolgozhasson a múzeumban

A jelenlegi szabályozás alapján az idegenvezetőnek fizetnie kell egy múzeumban akkor is, ha például egy csoportnak tart vezetést. A jogszabály az intézményvezetők számára lehetőséget ad arra is, hogy a kedvezményre jogosultak körét tovább bővítsék, például az idegenvezetőkkel.

„Miért kell valakinek azért fizetnie, hogy a munkahelyére beléphessen?” – kérdezte a kormányzatot írásbeli kérdésben Zakó László. A jobbikos országgyűlési képviselő  arra hívta fel a figyelmet, hogy az idegenvezetőknek fizetniük kell a múzeumi belépőkért. Szerinte ez az egész világon egyedülálló helyzet. Sérelmezte, hogy „amíg külföldön a magyar idegenvezetői igazolvány láttán sarkig tárulnak a kapuk, csak itthon kell nap, mint nap a megalázó élményt elszenvedniük a szakma képviselőinek. Úgy vélte, hogy az ügy megoldásának költségvetési vonzata gyakorlatilag a nulla forinthoz közelít, minimális ráfordítással jár, csak szándék kell hozzá.

A 6 év alattiak és a 70 év felettiek, a fogyatékkal élők (valamint egy kísérője is), a pedagógusok és a közgyűjteményi szakmai szervezetek tagjai díjmentesen látogathatják a muzeális intézményeket egy kormányrendelete alapján – közölte a parlament honlapján egy írásbeli kérdésre az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Doncsev András leírta, hogy a 6 és 26 év közöttiek, illetve a 62 év felettiek félárú jeggyel tekinthetik meg a kiállításokat. Egy módosítás a családi kedvezmények körét is kibővítette. Ezek szerint a 18 év alatti fiatalokat kísérő hozzátartozók (szülők, nagyszülők) is félárú jegyet válthatnak. Emellett a 26 év alattiak és a gyerekeket kísérők számára havonta egy hétvégi napon ingyenes belépést kell biztosítani. Mindenki számára ingyenesek a kiállítások a nemzeti ünnepeken állampolgárságra való tekintet nélkül.

A rendelet szerint a kedvezményekre való jogosultságot felhívásra igazolni kell. A muzeális intézménynek a nyitvatartási rendjéről, a belépődíjakról, a kedvezményekről, illetve a szolgáltatásokról magyarul és legalább egy világnyelven, jól látható módon tájékoztatnia kell a közönséget.

Doncsev András válaszában közölte, hogy a jogszabály az intézményvezetők számára lehetőséget ad arra is, hogy a kedvezményre jogosultak körét tovább bővítsék. Így az államtitkár szerint annak semmi akadálya sincs, hogy az intézményvezetők saját hatáskörben kedvezményes belépést biztosítsanak a csoporttal érkező idegenvezetők számára. Példája szerint ezzel a lehetőséggel él többek között Budapesten a Szépművészeti Múzeum.

Emberi Erőforrások Minisztériuma idegenvezető kedvezmény Doncsev András Emmi Jobbik parlamenti államtitkár Zakó László Parlament múzeum írásbeli kérdés