Világgazdaság

Fókuszban az ipari termelési és a külkereskedelmi adatok

Mind a forint, mind a kötvénypiacon jelentős hangulatromlást láthattunk az elmúlt héten. A hazai fizetőeszköz árfolyama két éves mélypontra gyengült az euróval szemben, míg az állampapírok piacán jókorát ugrottak a hozamok, mind a rövidebb, mind a hosszabb lejáratok esetében. Nem tudtuk tehát kivonni magunkat a nemzetközi feszültségek növekedése, a külpiaci hangulat romlása alól. Egyrészt a török jegybanki kamatemelés csak átmenetileg állította meg a líra gyengülését, másrészt pedig az amerikai Fed az eszközvásárlások újabb 10 milliárd dolláros visszavágásáról döntött a hét közepén. Utóbbi döntés nem okozott ugyan különösebb meglepetést, mégis tudatosította a piaci szereplőkben, hogy a Fed a folyamatos likviditásbővítését az idén várhatóan kivezeti.

A kockázati étvágy romlása szokás szerint rosszul érintette a feltörekvő piacokat, így a forint piacát is. Ebben a helyzetben nem segített a hazai devizának, hogy Matolcsy György jegybankelnök továbbra is elkötelezettnek tűnik a monetáris enyhítési ciklus folytatása mellett. A következő hetekben eldőlhet, hogy lesz-e erre lehetőség, mindenesetre a piacon kiárazódtak a további kamatcsökkentésekre vonatkozó várakozások, sőt, a hozamgörbe mostani alakja már a kamatemelések irányába mutat.

Az előttünk álló héten a piaci fejlemények mellett a makrogazdasági adatokra is érdemes lesz figyelni. A KSH az előzetes decemberi kiskereskedelmi, ipari, valamint külkereskedelmi mérleg adatokat publikálja. Ezzel csaknem teljes lesz a kép a tavalyi év utolsó negyedévének a fundamentumairól, és a fenti adatok jó indikációt adhatnak arra vonatkozóan, hogy hogyan alakult a az időszakban. A szokásos év végi leállások valószínűsíthetően ismét visszafogták az ipari teljesítményét, ez a negatív hatás azonban vélhetően jóval visszafogottabb volt, mint 2012 végén. A külkereskedelmi mérleg többlete a decemberi hónapra jellemző szezonális importnövekedés miatt is csökkenni fog, míg a kiskereskedelmi számok a fogyasztás folytatódó lassú élénkülését mutathatják.

schiffer andrás Oroszország