Világgazdaság

Több marha, kevesebb sertés

Növekvő húsmarha-állomány, csökkenő sertés-, illetve kocaállomány, és tizedével kevesebb pulyka – így jellemezhető a tavalyi év a hazai állattenyésztésben. A jelek szerint pozitív fordulat nem várható.

A jelentősen növekvő szarvasmarha-állomány tavaly december 1-jén 772 ezer volt, egy év alatt 12 ezerrel, tíz év alatt, azaz 2003 decembere óta 33 ezerrel bővült a hazai marhaállomány. A növekedés teljes egészében a húsmarhák számának bővüléséből adódik, a 340 ezer darabos tehénállomány egy év alatt nem változott, az elmúlt tíz évben 10 ezerrel, vagyis 3 százalékkal csökkent.

„Az állatállománynál fontosabb mutató az állattartás mögött meghúzódó termelési érték, ez azonban gyászos képet mutat” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Raskó György. Az agrárközgazdász lapunknak hozzátette: „A szarvasmarhaállomány növekedésének fő oka az egyhasznú húsmarha tartásának elterjedése, a döntően szürkemarhákat jelentő állományok mögött érdemi termelés azonban nincs. Mindezt jól mutatja a vágóállatok összsúlyának csökkenése.

Míg 2011-ben 694 ezres marhaállományra 80 ezer tonnányi vágósúly jutott, az idén a 78 ezerrel töb marhára az előzetes adatok szerint már csak 70 ezer tonna. Vagyis miközben nő a szarvasmarha-állomány, egyre kevesebb a vágóállat-termelés” – mutatott rá Raskó György. Az agrárközgazdász szerint az állomány növekedését a támogatások indokolják. „Míg egy szürkemarha ridegtartása állatonként hozzávetőleg 45-50 ezer forintból kihozható, a hozzá kapcsolódó támogatások különböző jogcímeken elérik a 90 ezer forintos szintet is. Erre rájön hektáronként 65 ezer forint körüli a megtermelt érték pedig egy nagyjából 500 euró értékű kisbika, vagyis a termelési érték nagyjából a támogatások szintjének felel meg. Ezért hiába nő az állatállomány, ha a termelés minden ponton csökken” – állítja Raskó.

A sertések száma 2 935 ezer volt december 1-jén, ez a tavaly júniusinál 32 ezerrel több, a 2012. decemberinél viszont 54 ezerrel kevesebb. A sertések száma 2003 júniusában még meghaladta az 5 milliót, azóta drámai csökkenés következett be, 2012 júniusa óta az állomány 3 millió alatti. További probléma az is, hogy az anyakocák száma egy év alatt 13 ezerrel csökkent, jelenleg 187 ezer darabot tartanak nyilván.
A tyúkok száma decemberben 29 millió volt, ez 5 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A 12,5 milliós tojóállomány a 2012. decemberinél 467 ezerrel, azaz 4 százalékkal volt nagyobb, a növekedésben bizonyára szerepet játszott a tojásárak változása is.

A lúdállomány kiemelkedő mértékben nőtt, egy év alatt 459 ezerrel, vagyis 39 százalékkal emelkedett, számuk tavaly decemberben meghaladta az 1,6 milliót. A pulykaállomány azonban 273 ezerrel, vagyis 10 százalékkal volt kevesebb a 2012 decemberinél.

Éder Tamás: nem várható fordulat

„A hazai sertésállomány csökkenése a korábbi adathoz képest nem kirívó, és várható volt, miután a nyári kocalétszám már csökkenést mutatott” – értékelte a számokat a Világgazdaságnak Éder Tamás. A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke lapunknak hozzátette: „Fontosnak tartom ugyanakkor megjegyezni, hogy nem fordult meg a trend, a sertésállomány tehát továbbra is csökken. Az igazán ijesztő adat azonban mégsem ez, hanem az, hogy a kocalétszám a korábbiakhoz képest is tovább zsugorodik, vagyis a közeli jövőben nem is számolhatunk azzal, hogy nőne a sertéslétszám, a további csökkenés borítékolható” – tette hozzá Éder Tamás.

KSH marha sertés állatállomány