Világgazdaság

Lista: Ennyit keresnek most Orbán megbízottai, biztosai, főtanácsadói

Jelenleg összesen 13 miniszterelnöki biztos, illetve megbízott van, közülük a legnagyobb juttatást, azaz 997 ezer 200 forintot havonta Giró-Szász András, Halasi Tibor, Szőcs Géza, Hegedűs Zsuzsanna és Félegyházy-Megyesy Jenő kap. A Miniszterelnökségen Semjén Zsolt elmondása szerint jelenleg 4 főtanácsadót alkalmaznak, havi 489 ezer 600 forintos bértől 742 ezer 900 forintos bérig.

Jelenleg két miniszterelnöki biztost, illetve 11 miniszterelnöki megbízottat alkalmaz a Miniszterelnökség – derül ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egy írásbeli kérdésre adott válaszából. A kormányzatot az MSZP-s Harangozó Gábor kérdezte arról, hogy „Mekkora díjazásban és milyen juttatásban részesülnek a miniszterelnöki biztosok és megbízottak”.

Semjén válaszában közölt egy táblázatot, melyből az derül ki, hogy miniszterelnöki biztosként Giró-Szász Andrást (feladata a kormányszóvivői teendők ellátása), valamint Halasi Tibort (feladata a kormányzati döntések végrehajtásának ellenőrzése) alkalmazzák. Egyaránt havi 997 ezer 200 forintos juttatásban részesülnek, Giró-Szász juttatásként mobiltelefonhasználat (Nokia Lumia 900), internethasználat, illetve a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) által biztosított gépkocsi illeti meg (eleinte egy Skoda Superb, majd egy Volkswagen Multivan) sofőr nélkül.

A Miniszterelnökségen Semjén adatai szerint 11 embert alkalmaznak miniszterelnöki megbízottként. Közülük Granaszlói György havi 600 ezer forintot kap, juttatásként egy mobiltelefont. Munkakörének leírása a következő: a Magyarország címeréért és zászlójának használatáról, valamint az állami kitüntetéseiről szóló törvény végrehajtásával kapcsolatos, továbbá egyéb, a kultúra és a művelődés szakterületeit érintő eseti feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott, miniszterelnöki tanácsadó, a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetője.

Molnár Ágnes (fejlesztéspolitikai megbízott, tanácsadó), Kasó Attila (a magyarországi bányák újranyitási lehetőségeinek feltérképezéséért felelős miniszterelnöki megbízott, tanácsadó, kormánytisztviselő), Révész Máriusz (a gyermekeket és a családot érintő kormányzati ügyekért felelős miniszterelnöki tanácsadó), Vincze P. Márton (a Normafánál létesítendő téli-nyári sportcentrum és szabadidőpark előkészítéséhez kapcsolódó koordinációs feladatok) és Nagy István (szaktanácsadás a magyar kormány programjában megjelölt fejlesztési célkitűzések megvalósítása, illetve a hazai gazdaság mozgásterének bővítése és versenyképességének erősítése területén, főtanácsadó) személyénél díjazás nem szerepelt az összesítésben. Közülük Kasónak mobiltelefon és havi lakásfenntartási térítés jár havi 88 ezer forinttért.

Szőcs Géza (kulturális megbízott, főtanácsadó), Félegyházy-Megyesy Jenő (szaktanácsadás, a nyugati magyarság társadalompolitikai háttere, jótékonysági szervezetek nemzetközi kapcsolatai és működési, észak-amerikai kapcsolatok és ezekre vonatkozó média, PR kérdések körében, főtanácsadó) és Hegedűs Zsuzsanna (szaktanácsadás a társadalmi felzárkóztatásért, társadalmi konfliktusok kezelésére, ezek megoldására szolgáló jelen és jövőbeli stratégiák kidolgozása témakörökben, főtanácsadó) havi 997 ezer 200 forintban részesül. Szőcsnek juttatásként  mobiltelefon és a KEF által biztosított gépkocsi (Audi A6) és sofőr is jár, Hegedűsnek is biztosítanak egy Audi A6-ost, a Miniszterelnökség pedig egy sofőrt.

Kerényi Imre (a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott) korábban havi 375 ezer forintos, majd 2013. június 1-től havi 600 ezer forintot fizetést, juttatásként egy mobiltelefont kap, valamint biztosítanak neki egy Volkswagen Passatot is, sofőr nélkül. Szintén 600 ezret keres havonta Tellér Gyula (szaktanácsadás a kormánypolitika társadalompolitikai háttere, valamint a hazai és nemzetközi politikai folyamatok történeti és aktuálpolitikai vetülete tekintetében, főtanácsadó).

Harangozó érdeklődésére Semjén közölte a Miniszterelnökségen alkalmazott 4 főtanácsadó nevét is. Schneller Márton Domonkos havi 656 ezer 700, Elekes Botond Áron 742 ezer 900, Kasó Attila 498 ezer 600, míg Marton Bernadett 690 ezer 900 forintos juttatásban részesül. A miniszterelnök-helyettes leírta, hogy a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011-es törvény alapján a Miniszterelnökségen a Miniszterelnökséget vezető államtitkár miniszterelnökségi főtanácsadói, tanácsadói munkaköröket létesíthet. А főtanácsadói vagy tanácsadói munkakörben foglalkoztatott kormánytisztviselői munkakörben foglalkoztatott kormánytisztviselő – tekintet nélkül a kormányzati szolgálati jogviszonyban eltöltött idejére – vezető-tanácsosi vagy főtanácsosi besorolást kap. А vezető-főtanácsosi besorolású kormánуtisztviselő főosztályvezető, а főtanácsosi besorolású kormánytisztviselő főosztályvezető-helyettesi illetményre jogosult.
А főosztályvezetői, főosztályvezető-helyettesi illetményt kiegészíti illetménytérítés, valamint idegennyelv-tudási pótlék is. A jelenlegi törvényi szabályozás alapján a miniszterelnökségi főtanácsadók, tanácsadók jogviszonya kormánytisztviselői jogviszony.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek