Világgazdaság

Március elsejétől az állam a Welt 2000 Kft. tulajdonosa

Az állam a Welt 2000 Kft. tulajdonosa március elsejétől - közölte Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára vasárnap.

Az MTI a 444.hu szombati cikke nyomán kereste meg Csepreghy Nándort. A portál azt írta, hogy Galambos László eddigi tulajdonos és Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár szombaton aláírták annak a Welt 2000 Kft.-nek az eladásáról szóló szerződést, amely Magyarország EU-csatlakozása óta tartja karban a brüsszeli fejlesztési pénzek pályáztatását kezelő szoftvert, az EMIR-t. Csepreghy Nándor a vásárlás tényét megerősítette az MTI-nek, és azt mondta: március elsejétől már az állam a kft. tulajdonosa.

A vételár kevesebb mint az egy évre vonatkozó fejlesztési költség, amit eddig az állam fizetett. Évente több mint egymilliárd forintot fordított az állam az informatikai rendszer folyamatos fejlesztéseire - közölte. Csepreghy Nándor emlékeztetett: a kormány 2013 második felében azt a döntést hozta, hogy az európai uniós és a hazai fejlesztési pénzek kiosztásában minden olyan tevékenységet, ami a 2007 óta felépült fejlesztési rendszerben kiszervezésben működött - akár a pályázatok kiértékeléséről, akár az informatikai rendszer működtetéséről van szó - a közszférán belül fogja tartani.

Az EMIR irányítja annak a több száz embernek a napi munkáját, aki ebben a rendszerben részt vesz, és aki ezt a rendszert ismeri, olyan információhoz juthat, ami adott helyzetben őt versenyelőnybe hozhatja más piaci szereplőkkel szemben. Ezért döntött arról a kormány, hogy mindenképpen közszférán belül kell működnie ennek a feladatnak - magyarázta Csepreghy Nándor. Megjegyezte, két megoldás állt a kormány előtt: vagy felépít egy saját rendszert, vagy egy vételi ajánlatot tesz a meglévő rendszer tulajdonosának.

eladás EMIR Lázár János szerződés Magyarország Galambos László eu-csatlakozás Csepreghy Nándor a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Miniszterelnökséget vezető államtitkár Welt 2000 Kft.