Világgazdaság

McCain a budapesti nagykövet-jelölésének elutasítását sürgette

A Barack Obama elnök által az oslói, a budapesti és a Buenos Aires-i diplomáciai misszió élére kiszemelt nagykövetek jelölésének elutasítását sürgette a szenátustól John McCain republikánus szenátor a The Wall Street Journal internetes kiadásában pénteken megjelent publicisztikájában.

McCain emlékeztetett rá, hogy a szóban forgó jelöltek a múlt havi szenátusi külügyi bizottsági meghallgatásukon olyan alapvető kérdésekre nem tudtak választ adni, mint hogy van-e Norvégiának elnöke, mik az Egyesült Államok stratégiai érdekei Magyarországon, vagy hogy szövetségese-e Amerikának Argentína.

A szenátor szerint sohasem könnyű nemet mondani az amerikai elnöknek, különösen a demokrata kollégái számára, de amikor ezekről az alkalmatlan jelöltekről van szó, akkor a szenátusnak nemet kell mondania. John McCain rámutatott, hogy a jelöltekre nem a külszolgálatban szerzett tapasztalataik miatt esett a választás, hanem a vagyonuk és azon készségük miatt, hogy ennek nagyobb részét Obama elnöknek és a Demokrata Pártnak adják.

A szenátor, aki 2008-ban pártjának elnökjelöltje volt, az oslói posztra szánt George Tsunis és a Buenos Airesbe készülő Noah Mamet mellett a budapesti nagykövet-jelöltet, Colleen Bellt is bírálta, részletezve a fogadó országok jelentőségét. Magyarországról azt írta, hogy NATO-szövetséges. Kifejtette, kormányának "fokozott vizsgálattal kell szembenéznie olyan lépések miatt, amelyek a bírálók vádjai szerint nincsenek összhangban a demokratikus elvekkel és gyakorlattal".

A politikus kifogásolta, hogy az Obama-kormányzat ennek ellenére Bell szappanopera-producer személyében egy olyan embert jelölt Budapestre, aki a jelentések szerint több mint 2 millió dollárt gyűjtött össze az elnöknek és pártjának, de küszködött, amikor legalább egy stratégiai érdeket meg kellett volna neveznie a magyar-amerikai kapcsolatokban. "Elmondhatta volna, hogy Magyarország fontos partner egy sor külpolitikai prioritásban, Ukrajnától a Balkánon át Afganisztánig és hogy kulcsszerepet játszik az európai energiaellátás diverzifikálásában. És ez csak a kezdet" - írta John McCain.

A szenátor szerint nemcsak a jelöltek minősége, hanem a mennyisége aggasztó. Miközben a régi, elfogadott gyakorlat az volt, hogy a külföldi posztok mintegy 30 százalékát adták politikai kinevezetteknek, Obama második elnöki ciklusában ezek aránya meghaladta az összes nagykövet-jelölt számának felét.

A szenátor úgy vélte, ez a családregény joggal vált országos hírré az Egyesült Államokban és nem kevés idegen országban. Hozzátette, a nagykövetek számára megkülönböztetett megtiszteltetés, hogy nemzetünket külföldön képviselik, és azért küldik ki őket, hogy elősegítsék és javítsák a kapcsolatokat azzal országgal, amelyekbe kijelölik őket.

"Ezeknek a jelölteknek, a baklövéseiken és a puszta tudatlanságukon keresztül már sikerült ennek az ellenkezőjét elérniük és a tényleges munkájuk még meg sem kezdődött. Nehéz elképzelni most, hogy valaha is hatékonyak lesznek ezekben a fontos állásokban. Ez nem jó Amerikának"- írta John McCain.

Balkán oslo Colleen Bell republikánus Argentína Afganisztán Ukrajna Demokrata Párt Magyarország buenos aires Budapeset nagykövet NATO Noah Mamet John McCain Norvégia Barack Obama George Tsunis