Világgazdaság

Német külügyminiszter: Európa szétszakadása fenyeget

Európa szétszakadásával fenyegető helyzet alakult ki a krími válság miatt a német külügyminiszter szerint.

Frank-Walter Steinmeier vasárnapi berlini közleményében kiemelte: Németország "a lehető legnyomatékosabban felszólítja Oroszországot, hogy tartózkodjon Ukrajna szuverenitásának és területi egységének megsértésétől". Oroszországnak nincs joga katonákat küldeni ukrán területre a Fekete-tengeri flotta támaszpontjaként használt területre vonatkozó államközi szerződésben rögzített eseteken kívül - tette hozzá.

"A feszültség növekedésének rendkívül veszélyes útjára kerültünk, de még meg lehet fordulni és meg lehet akadályozni Európa szétszakadását". Ehhez az kell, hogy ne tegyen senki "provokációként értelmezhető lépéseket". Ellenkező esetben a válság tovább mélyül, aminek beláthatatlan, akár "drámai következményei is lehetnek, és megsemmisíthetik az Európa biztonságának erősítését célzó konstruktív együttműködés sok évének eredményeit" - mutatott rá Frank-Walter Steinmeier.

Az új kijevi vezetésnek meg kell védenie valamennyi ukrán állampolgár jogait és érdekeit, beleértve a kisebbségi jogokat, különös tekintettel a nyelvhasználatra - fejtette ki a német külügyminiszter, aki szerint mindebben "fontos szerepet vállalhat az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), illetve az EBESZ nemzeti kisebbségi főbiztosa".

Németország német külügyminiszter Frank-Walter Steinmeier Ukrajna Oroszország Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet EBESZ Fekete-tengeri flotta