Világgazdaság

Lassan élénkül a belső kereslet az elemzők szerint

Piaci elemzők szerint a belső fogyasztás és a beruházások várható élénkülése az import nagyobb bővülését hozhatja, ezzel párhuzamosan mérséklődhet a külkereskedelmi aktívum, de csak az év második felétől.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt adatai szerint az euróban 5,0, az 3,5 százalékkal nőtt februárban az egy évvel korábbihoz képest, a külkereskedelmi mérleg többlete 766 millió euróra emelkedett és 118 millióval haladta meg a tavaly februárit

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője kifejtette: az export még mindig jóval gyorsabban nő, mint az import, vagyis az európai konjunktúra van hatással az ország gazdaságára, a belső fogyasztás pedig csak lassan talál magára. Úgy vélte, hogy az év második felében már a behozatal is élénkülhet, ezzel párhuzamosan csökkenhet a külkereskedelmi mérleg aktívuma.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint valószínűleg az ipari export, ezen belül is az autóipar teljesítménye az emelkedés motorja. A beruházások és a lakossági fogyasztás várható élénkülése az év végére csökkentheti ugyan az aktívumot, de számottevő változásra nem kell számítani, ha az export továbbra is ilyen jól teljesít - mondta.

kereslet Ukrajna belső kereslet