Világgazdaság

Erősebb a magyar Bosch-csoport

A feléledő keresletnek köszönhetően nem csupán a magyarországi Bosch leányvállalatok árbevétele és a létszáma növekedett jelentősen, hanem tavaly is többet fordítottak a kutatásra és fejlesztésre, mint az előző évben

„A 2013-as üzleti évben a tíz magyar Bosch leányvállalat összesített árbevétele 719 milliárd forintra emelkedett a saját és résztulajdonú vállalatai között folytatott 161 milliárd forintos forgalommal együtt. Cégcsoportunk tavaly 700 új munkahelyet teremtett Magyarországon, így már 8900 embernek biztosítunk munkahelyet” – jelentette be Javier González Pareja, a magyarországi cégcsoport vezetője, aki kifejezetten bízik abban, hogy a fejlődés folytatódik Magyarországon, ezért idén is az árbevétel növekedésére számít, ugyanakkor a tervek szerint további erősítik a cégcsoport magyarországi kutatási és fejlesztési tevékenységét.

Magyarország ugyanis a Bosch csoport egyre fontosabb K+F bázisává válik. Az elmúlt négy év során a német világcég több mint kétszeresére növelte kutatási és fejlesztési ráfordításait hazánkban és csupán a 2013-as pénzügyi évben több mint 10 százalékkal 19 milliárd forintra emelte a terület költségvetését.

„A Bosch Magyarországon nemcsak az autóiparhoz kapcsolódó gyártásban, hanem a kutatás-fejlesztésben is élen jár: gyakorlatilag minden 9. magyarországi Bosch-munkavállaló a k+f területen dolgozó, felsőfokú végzettséggel rendelkező műszaki szakember” – hívta fel a figyelmet Javier González Pareja.

Az ezer mérnöknek munkát budapesti autóipari és a 110 magasan képzett szakemberrel dolgozó miskolci elektromos kéziszerszám fejlesztési központ után a Bosch nemrégiben nyitotta meg harmadik fejlesztési bázisát Miskolcon, amely szintén az autóiparhoz kapcsolódik. „Cégünk új, miskolci indítómotor- és generátor-fejlesztési központjának megnyitása igazi mérföldkő a magyarországi Bosch csoport számára” – mondta González. Az ehhez kapcsolódó, 2017-ig tervezett beruházások értéke összesen 594 millió forint. Jelenleg 40 mérnököt foglalkoztat a központ, de a tervek szerint a létszám 2016-ig több mint kétszeresére emelkedik.

Tavaly a Bosch új, magyarországi központi bázisának első ütemét is megnyitotta Budapesten.

A létesítmény 350 értékesítési, adminisztrációs és műszaki munkatársnak ad otthont. A tervek szerint a cég 2015-ig 30 milliárd forint összértékű beruházást végez a fővárosban, így a létesítmény teljes területe 50 ezer négyzetméter lesz. Ennek része lesz a Budapesti Fejlesztési Központ 2015-ben elkészülő új épülete is, ahol a jelenleg bérelt irodákban dolgozó mérnökök közül ezer kap helyet.

A csoport az elmúlt évben a hatvani autóipari gyárat is 2 ezer négyzetméterrel bővítette, így a gyár területe már meghaladja a 92 ezer négyzetmétert. Az új irodai szárnyban – amelyben beszerzési és logisztikai tevékenységeket folytatnak – 100 új munkahely létesült.

A 15 éve indult hatvani gyár eddig tízmillió műszerfalat, harminc millió fedélzeti vezérlő egységet és hatvan millió érzékelőt bocsátott ki. A cégcsoport ezen kívül Miskolcon a Power Tool kéziszerszám, valamint az Energy and Body Systems autóipari gyárában bővítette gyártókapacitását és új gyártósorokat helyezett üzembe.

Bővülést vár az anyacég

A Bosch csoport 3-5 százalékos árbevétel-növekedésre számít idén azt követően, hogy 2013-ban 3,1 százalékkal 46,1 milliárd euróra növelte árbevételét. Az árfolyamhatás kiszűrésével viszont 6,3 százalék volt a növekedés.

Az ötven országban működő több mint 360 leányvállalatával közel 281 000 ezer embernek munkát adó csoport az elmúlt évben mintegy 4,5 milliárd eurót fordított kutatás-fejlesztésre és világszerte mintegy 5000 szabadalmi kérelmet nyújtott be. Ez naponta átlagosan 20 szabadalmat jelent.

Az ötven országban működő több mint 360 leányvállalatával közel 281 000 ezer embernek munkát adó csoport az elmúlt évben mintegy 4,5 milliárd eurót fordított kutatás-fejlesztésre és világszerte mintegy 5000 szabadalmi kérelmet nyújtott be. Ez naponta átlagosan 20 szabadalmat jelent.-->

schiffer andrás Együtt2014-ügyek