Világgazdaság

Oprah Winfrey és Oscar De La Hoya is bejelentkezett a Clippersért

Miután a Forbes szerint 575 millió dollárt érő Los Angeles Clippers eladására kényszeríthetik a rasszista botrányba bonyolódó Donald Sterlinget, az NBA kosárlabda csapat lehetséges vevői között emlegetik már Oscar De La Hoyát, David Gefennt, és Oprah Winfrey-t is. Sterlingről kiderült, hogy prosztatarákja van.

Oscar De La Hoya világbajnok ökölvívó közölte, hogy megvásárolná a Los Angeles Clipperst – értesült az USA Today. A lehetséges vásárlók között felmerült már Oprah Winfrey, a média mogul David Geffen, az Oracle-t vezető Larry Ellison, az énekes Sean Comb neve is. De La Hoya mellett a sztársportolók közül korábban a szintén ökölvívó, a világ egyik legjobban kereső sportolója Floy Mayweather, a volt kosárlabdázó Magic Johnson  is.

A Los Angeles Clipperst ugyanis el kell majd adnia az eddigi tulajdonosnak. Donald Sterlinget ugyanis rasszista kijelentései miatt örökre kitiltották az NBA rendezvényeiről, miután barátnőjének, a közösségi oldalakra Magic Johnsonnal közös fotót posztoló Vanessa Stivianónak azt mondta a tzm.com értesülései szerint, hogy ne hozza el fekete barátait (akivel akár le is feküdhet) a Clippers mérkőzéseire. Állítólag pont Magic Johnson volt azz, akivel barátnője egy mérkőzésre ment el, amin a tulajdonos felháborodott. Sterling ezen felül 2,5 millió dolláros bírságot is kapott. Az eladásra végül majd az NBA klubok tulajdonosainak többségi (75 százalékos) döntése kényszerítheti rá Sterlinget, amire korábban még nem volt példa. Adam Silver, az NBA komisszárja azt mondta, hogy a 80 éves Sterlingnek nincs helye a ligában.

A Forbes magazin szerint a Los Angeles Clippers 575 millió dollárt ér, a 30 NBA csapat közül a 13. legértékesebbnek számít. Szakértők szerint azonban akár ennek a kétszereséért is elkelhet a klub. A Clippersnek tavaly 128 millió dolláros bevétele volt, a nyereség 15 millió dollár volt. A játékosok bérére 80 millió dollárt fizettek ki. Sterling, akinek a Forbes szerint 1,9 milliárd dolláros vagyona van, 1981-ben vette meg a Clipperst 12,5 millió dollárért, amely még akkor San Diego néven futott. Az NBA egyébként be is perelte Sterlinget, hogy szabálytalanul költöztette a klubot San Diegóból Los Angelesbe, végül 100 millió  dollár helyett, 6 millió dollárt kellett fizetnie. Korábban egyébként a Los Angeles Kings NHL csapatba is beszállt tulajdonosként. A The New York Post értesülése szerint a korábban is már rasszista kijelentéseket tevő, s ezért pénzbüntetést kapó Sterlingnek prosztatarákja van.

Los Angeles Clippers kosárlabda Oprah Winfrey Sean Comb Oscar De La Hoya Floy Mayweather Donald Sterling NBA Magic Johnson David Geffen