Világgazdaság

A nagy fémfogás

Tizennyolc illegális fémtelepet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Budapesten és Pest megyében. Az új fémtörvény rendelkezéseinek betartását ellenőrző akció keretében a hatóság 131 tonna fémet foglalt le.

A pénzügyőrök a március elsején megváltozott szabályok betartásának ellenőrzésekor különös figyelmet fordítottak a fémkereskedelmi engedéllyel működő kereskedők tevékenységére, továbbá az illegális fémkereskedelem visszaszorítására - írták az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben.
   

A hatóság ellenőrizte a magánszemélyek által saját ingatlanukon kitermelt fémek leadását és a mennyiségi korlátok betartását, valamint az úgynevezett érzékeny anyagok (vezetékek, sínek, csatornafedelek) leadását és értékesítését.
    A pénzügyőrök a 274 ellenőrzés több mint 41 százalékánál derítettek fel jogsértést, és a szabálytalankodókra összességében 36 millió forint bírságot szabtak ki. A Közép-magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága illetékességi területén működő 187 fémkereskedőből 17 engedélyét vonták vissza, miután az nem felelt meg az új szabályozásnak.

NAV lefoglalás telep bírság fém