Világgazdaság

Egyre gyengébb Orbánék koalíciója Juncker ellen - az olaszok dönthetnek

Bő egy hete maradt David Cameronnak arra, hogy elegendő támogatót gyűjtsön maga mellé Jean-Claude Juncker jelölése ellen. Az idő fogytával azonban erre kisebb az esély.

Egyre gyengébb az a koalíció, amely Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnöksége ellen alakult – írja a Financial Times. Az üzleti napilap brüsszeli írása szerint a volt luxemburgi miniszterelnök jelölését ellenző brit miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár vitája a jövő heti EU-csúcson le is zárulhat. A berlini vezetés legalábbis ezt szeretné elérni, aminek a megakadályozására David Cameronnak bő egy hete maradt csupán.

Ez alapvető érdeke a brit politikusnak, hiszen az elmúlt hetek nyilatkozatháborúja után komoly presztízsveszteség lenne, ha az uniós tagállamok többsége Junckert választaná. Az ellenzők táborában szeretné ezért látni Matteo Renzi olasz miniszterelnököt is – akit egyébként a másik oldal is szeretne megnyerni magának, nem véletlen, hogy szerdán látogatást tesz nála Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke. Mark Rutte holland, Fredrik Reinfeldt svéd vagy éppen Orbán Viktor magyar miniszterelnökre biztosan számíthat Cameron, de kérdés, ez elég lesz-e a blokkoláshoz szükséges kisebbséghez.

A négy országnak együtt 64 szavazata van a Tanácsban, a blokkoláshoz viszont az alapszerződés szerint 93 voksra lenne szükség. Az olaszok 29 szavazatával ellenben pont meglenne a szükséges támogatás.

A másik tábor élén Angela Merkel a Financial Timesnak nyilatkozó diplomaták szerint egyre erélyesebben fejti ki azt az álláspontját, hogy a vita elhúzódása nem csak az EU-nak árthat, de saját belpolitikai pozícióját is ronthatja.

Cameronnak nem csak azért van vesztenivalója, mert korábban többször azzal fenyegetőzött: Juncker megválasztása közelebb vinné Londont az EU-ból való távozás megfontolásához. Az elmúlt időszakban a brit vezetés sikerrel próbált megvétózni hasonló csúcsjelölteket. Más kérdés, hogy Tony Blair és John Major idején még kiterjedtebb volt a tagállami vétó, amelyet mostanra a blokkoló kisebbség szabálya váltott fel.

További problémát jelent, hogy Van Rompuy-nek sincs más jelöltje. Az Európai Tanács leköszönő elnöke pedig eddig is arról volt híres, hogy lehetetlen helyzetekben is képes volt kompromisszumra bírni a tagállamokat.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek