Világgazdaság

Augusztusban indulnak el diplomamentő képzések

„A Diplomamentő Programra a mai napig 29 ezer fő regisztrálta magát” – nyilatkozta lapunknak az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) ügyvezető igazgatója. Pákozdi Szabolcs elmondta, a jelentkezések folyamatosan várhatók december 31-ig. Augusztus végén a legmagasabb óraszámú, 240 órás képzéseket szeretné elindítani az OFA, majd szeptemberben indulnak a 120 és 180 órás képzések is, 6-14 fő közötti csoportlétszámmal. Megtudtuk: a regisztráltak 73 százaléka angol, 25 százaléka német, 2 százaléka francia nyelvet kíván tanulni. A résztvevők 13 százaléka 120 órás, 21 százaléka 180 órás, míg 66 százaléka 240 órás képzéseken szeretne részt venni.

Jelenleg a képzésre jelentkező természetes személyek pályázatainak a formai ellenőrzése zajlik. A képzéseket megvalósító felnőttképzési intézményeket ezen a héten értesíthetik a döntésről, valamint megkezdik az informatikai rendszerben adataik feltöltését. Az országban 82 képzési helyszínen lesz majd képzés.

A program teljes pénzügyi kerete továbbra is 3 milliárd forint. Terveik szerint 13 700 főt be tudnak bevonni a programba. A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban még azt nyilatkozta lapunknak, hogy mintegy 10 ezer fő nyelvtanulását tudják majd támogatni. A maximálisan adható támogatást korábban fejenként 300 ezer forintban állapították meg.

A kormány által meghirdetett és az OFA által megvalósított Diplomamentő Programra azok jelentkezhetnek, akik államvizsgájukat a hazai felsőoktatásban sikeresen teljesítették, ezt igazolják, és már csak a nyelvvizsga hiányzik ahhoz, hogy átvehessék diplomájukat. További feltétel az is, hogy ne álljanak hallgatói jogviszonyban, vállalják az államilag elismert nyelvvizsga megszerzését, valamint alapfokú nyelvismerettel rendelkezzenek amit nyelvi szintfelmérőn kell igazolni. A regisztrált álláskeresőket előnyben részesítik, valamint azokat is, akiknek lakhelyén az országos átlag felett van a munkanélküliségi ráta. Több mint 6000 olyan regisztrált álláskeresőt tartanak nyilván, akinek már csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomához. A korábbi tervekkel ellentétben a 35 éven felüliek is részt vehetnek a képzésben.

A program keretében 2015. december 30-ig kell majd megszerezni a nyelvvizsgát a résztvevőknek, ha a vizsga nem sikerül, legalább két alkalommal meg kell ismételni, ezeknek a költsége a vizsgázót terheli. Vissza kell fizetni a képzési díj felét (ami 150 ezer forint is lehet), ha önhibájából nem szerzi meg valaki a nyelvvizsga-bizonyítványt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának adatai szerint mintegy 50 ezer felsőoktatási képzés (az alapképzésben 42 ezer) zárult nyelvvizsga nélkül 2006 óta. A képzési területek közül a gazdaságtudományin bukott el a legtöbb diploma (13231) a nyelvvizsga hiánya miatt, utána a társadalomtudományi (6641), a pedagógusi (5387), a műszaki (5169) és a bölcsészettudományi (5077) következnek.

Közgép tech Forrong az arab világ MTVA Oroszország Neelie Kroes MSZP-ügyek Varga Mihály