Világgazdaság

Automata kerámiavágót fejlesztett ki egy tolnai gépgyártó cég

Automatizált kerámiavágó berendezést fejlesztett ki a gépgyártással foglalkozó tolnai GMV Kft., elsősorban a külföldi építőipari piac érdeklődésére számítva.

A kft. a most zárult, 123 millió forintos k+f projekthez 45 százalékos támogatást használt fel az Új Széchenyi Terv forrásaiból - mondta Köpenczei István projektmenedzser. A cég közleménye szerint a berendezés kifejlesztése során hét újszerű megoldást alkalmaztak, amelyeknek köszönhetően a hagyományosan kézi kerámiavágást az anyagmozgatástól a késztermék begyűjtéséig teljes mértékben automatizálták. A berendezés, amelynek szabadalmi bejegyzését már kezdeményezték, többek között épületek külső burkolásához használt téglák "szeletelésére" alkalmazható. Az új termék iránt, amelynek eddig a prototípusa készült el, elsősorban nyugat-európai vásárlók érdeklődnek - tette hozzá.

A referenciatermékként könyvkötő illetve nyomdai gépeket gyártó 25 fős vállalkozás 2013-ban 146 millió forint árbevételt ért el, idén 160-170 millió forintos árbevételt tervez; a kerámiavágó gépsort 2015-benvezetnék be a piacra - közölte a projektmenedzser.

Új Széchenyi Terv gépgyártás GMV Kft. projektmenedzser Automatizált kerámiavágó berendezés Tolna könyköt gépek Köpenczei István nyomdai gépek