Világgazdaság

Egyiptom folytatja terrorellenes hadjáratát a Sínai-félszigeten

Folytatja terrorellenes hadműveleteit Egyiptom a Sínai-félsziget északi részén, ahol a hadsereg vasárnap 14 iszlamista fegyveressel végzett - közölte a biztonsági erők szóvivője.

Mohamed Szamírnak a Facebook közösségi oldalon megjelent közleményéből az is kiderül, hogy a fegyveres erők szombaton megsemmisítették "terroristák és takfírik (muzulmánokat hitetlennek nyilvánítók) számos gócát", és letartóztattak 47 körözött személyt. A MENA egyiptomi hírügynökség szerint a harcok a Gázai övezettel közös határtól nem messze, Sejk Zuvejid beduinok lakta város mellett folytak. Ugyanott rakéta csapódott be egy lakott területre, megölve négy gyermeket. Biztonsági források szerint a lövedéket valószínűleg helyi dzsihadisták indították, akik a régióban tevékenykedő katonákra akartak csapást mérni.

Ugyancsak biztonsági források szombaton azt jelentették, hogy egy rajtaütés során a fegyveres erők megölték az Anszár Beit al-Makdisz terrorcsoport legkevesebb 25 tagját. Kairó heves harcokat vív az ország területén működő dzsihadista milíciák ellen, amelyek jelentősen aktivizálódtak, miután a hadsereg tavaly nyáron eltávolította a hatalomból az iszlamista Mohamed Murszi elnököt. A biztonsági erők hadműveleteinek legfőbb színtere a Gázai övezettel és Izraellel határos Sínai-félsziget. A legutóbbi összecsapásokat az előzte meg, hogy pénteken ismeretlenek agyonlőtték a fegyveres erők két magas rangú tisztjét.

Az Egyiptomban betiltott al-Dzsazíra katari székhelyű hírtévé jelentése szerint a merénylet után a légierő szombat hajnalban hevesen bombázta a Sejk Zuvejidtől délre fekvő el-Dzsóra vevű falu környékét. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a légitámadás nem kímélte a helyi lakosságot sem.

A Twitter mikroblogon megjelentek olyan - hivatalosan nem megerősített - bejegyzések is, amelyek sok civil áldozatról számolnak be. Aktivisták nyilvánosságra hoztak listákat, amelyek a halottak nevét és életkorát is tartalmazzák.

A hadsereg hivatalos szóvivője vasárnap azt is jelentette, hogy a biztonsági erők megsemmisítettek tizenhárom földalatti alagutat, amelyek a Gázai övezetet kötötték össze a Sínai-félszigettel. Szamír szerint az egyiptomi oldalon felrobbantott titkos járatok száma ezzel 1639-re nőtt.

A Gázát uraló Hamász szélsőséges palesztin szervezet az alagutak segítségével kerüli meg az enklávé immár több mint nyolc éve tartó blokádját. A földalatti járatokon keresztül a Hamász egyebek mellett fegyvereket, készpénzt és üzemanyagot juttat az övezetbe, de a lakosság alapvető szükségleteinek ellátásához nélkülözhetetlen egyéb alapanyagok is ezúton kerülnek be az övezetbe.

Egyiptom szerint a Hamász az alagutakon keresztül fegyvereseket küld a Sínai-félszigetre, amelyet az egyiptomi kormány és az Izrael elleni harcának egyik színterének használ.

Izrael MENA iszlamista beduinok egyiptomi hírügynökség takfirik Twitter terrosták sínai-félsziget el-Dzsóra muzulmánokat hitetlennek nyilvánító Kairó Mohamed Szamír Facebook Egyiptom gázai övezet Mohamed Murszi biztonsági erők szóvivője al-Dzsazíra Sejk Zuvejid alagút