BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egymilliárdot bukhatnak Csányi cégei

„Több mint egymilliárd forintos kiesés lehet" – nyilatkozta lapunknak Csányi Sándor azzal kapcsolatban, hogy hogyan érinti a nevéhez köthető cégeit a területalapú támogatások elvonása. A kormányzat nemrég döntött arról, hogy 100 százalékban elvonják a mezőgazdasági vállalkozások területalapú támogatásait 1200 hektáros birtokméret felett. Az 1037 és 1200 hektár közötti birtokoktól 5 százalékot vonnak el. Ez összesen 525 nagyüzemet érint, mintegy 20 milliárd forint értékben. Csányi abban bízik, hogy lesz majd kompenzáció ezzel kapcsolatban és akkor az ő érdekeltségeinél is kisebb mértékű lesz a kiesés.

Lázár János korábban azt mondta: nem érdekli az sem, ha Csányi vagy Simicska Lajos érdekei sérülnek. Csányi most annyival válaszolt: a miniszter jól fogalmazott, mert a mezőgazdaságot, illetve a nemzetgazdaságot nem egyes személyek érdekei kell, hogy irányítsák. Csányi úgy vélte, hogy nem lesz jelentős nemzetgazdasági hatása a támogatások elvonásának, ha az állattenyésző, vetőmagtermesztő, kertészkedést folytató cégeket kompenzálják.

Az persze hátrányt jelentene Csányi szerint, hogy nem EU-s támogatásokról lenne szó, hanem költségvetési pénzekről, amit majd a büdzsé helyzete is befolyásol majd két éven keresztül. Felmerülhet, hogy a fejlesztések és a bankoknál a hitelezési döntések sokkal nehezebben valósulnak majd meg, mint egy fixen járó támogatás esetén. Bízik a kompenzációban, mivel az nem csak az agrárcégek, hanem az egész magyar élelmiszeripar helyzetét befolyásolja majd, ha nem lesz hatékony alapanyagtermelés, akkor hatékony élelmiszeripar sem lesz és akkor egy teljes leépülés következhet be. Csányi szerint a hasonló mértékű gazdasággal bíró Szlovákiában nincs ilyen mértékű elvonása a területalapú támogatásoknak, míg a magyar paraszt majd a sertés árában próbálja majd a támogatás kiesését visszakeresni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.