Világgazdaság

Indulhat az euróövezeti bankszanálási rendszer

Rendelet Elfogadta az szakminisztereit tömörítő tanács az egységes bankszanálási mechanizmusról szóló rendeletet. A tanács közleményében hangsúlyozta: a közös eljárás, a központosított döntéshozatal és az ehhez pénzt rendelő egységes bankszanálási alap segítségével minimálisra csökkenthetők a bankválságból eredő kockázatok, és csökkentik a bankok függőségét a tagállamok hitelbesorolásától is.

A mechanizmus a csődközeli helyzetbe került euróövezeti bankok konszolidációját (vagy felszámolását) szabályozza. A központi hatóság közvetlenül csak a határokon átnyúló bankok, továbbá az Európai Központi Bank által felügyelt pénzintézetek esetében hozhat szanálási döntéseket. A rendelet meghatározza azt is, hogy a bankokat mely forrásokból segítik. A tavaly decemberben felállított sorrend alapján ha egy bank bajba kerül, a szanáláshoz először saját eszközeit kell felhasználnia, vagyis részvényesei és hitelezői kénytelenek állni a költségeket. A „bail in” (belső feltőkésítés) 8 százalékot tehet ki, ha ez nem elég, akkor jön a nemzeti hozzájárulás (betétbiztosítási alap vagy a költségvetés). Ha ez sem elég, akkor jöhet a közösségi alap, és ha ez is kimerül, csak akkor fordulnak a korábban az első helyen felhasznált uniós alapokhoz (ESM vagy, mint 2008-ban Magyarország esetében, a BOP).

A jelenleg 55 milliárd euróra tervezett alapot nyolc év alatt töltik fel, az Európai Parlament ugyanakkor elérte azt, hogy a teljes keretösszeg hatvan százaléka már az első két év után rendelkezésre áll. Az adatgyűjtés és a hatóságok közötti együttműködés jövő január 1-jén veszi kezdetét, az egységes bankszanálási mechanizmus pedig egy évvel később, 2016 elején kezd ténylegesen működni.

A mechanizmusban való részvétel az euróövezet tagállamai számára kötelező, a rendszer ugyanakkor nyitott az ezen kívüli uniós tagállamok számára is.

Autók Magyar Nemzeti Bank (MNB) NAV Nemzetközi konfliktusok Pénzügyi és gazdasági válság kutatás turizmus közbeszerzések sport Nyugdíjkérdés Magyarországon Tőzsdei elemzések Oroszország autóipar Apple Vlagyimir Putyin Hitelek: lakás katasztrófák oktatás energetika autó gyógyszeripar A KSH jelenti repülés Reklám és Média Nokia Google Inc. Nike fogyasztási cikkek Alkotmánybíróság Élelmiszerpiac A munka világa utazás Magyar Posta Zrt. Botrányok a politikában Varga Mihály Európai Unió Vaskerék Fővárosi ügyek Egyesült Államok Bod Péter Ákos Lenovo biztosítás BÉT Képviselői költségtérítés ingatlanpiac Angela Merkel Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon Hankook