Világgazdaság

Évekig meg fogja akadályozni a frank erősödését a svájci jegybank

Még több mint két évig fenntarthatja a 2011 szeptemberében bevezetett árfolyamküszöböt a Svájci Nemzeti Bank (SNB). A Bloomberg felmérése szerint az elemzők többsége arra számít, hogy 2016-ig nem nyúl a minimális, 1,20-as euró/frank értékhez az SNB. Thomas Jordan, a jegybank elnöke a közelmúltban azt hangsúlyozta, hogy a jövőben is szükség lesz az árfolyamküszöbre.

Az SNB az euróövezeti adósságválság legmélyebb időszakában döntött a szokatlan intézkedés mellett. A frank – a többi fejlett ország devizájához hasonlóan – 2011 őszéig szabadon lebegett, az SNB azonban nem hagyhatta tovább a fizetőeszköz erősödését, miután paritás közelébe erősödött az euróval szemben (vagyis egy frank majdnem egy eurót ért).

Sokan támadták a svájci jegybankot az intézkedés miatt, de gyorsan kiderült, hogy a feszültségek fokozódásával is képes a befektetőkkel szembemenni, ami még a világ legnagyobb és legerősebb jegybankjainak is nehézségeket okoz. Az SNB-nek nem volt más választása, minthogy korlátlan mennyiségben öntsön frankot a piacra, hiszen a svájci gazdaságot mély és defláció fenyegette a deviza erősödése miatt.

Az elmúlt években az SNB sikeresen védte meg az 1,20-as árfolyamküszöböt, megmentette az országot a gazdasági visszaeséstől, és elhárította az árak tartós csökkenésének a veszélyét is. Noha az sokáig negatív tartományban volt, idén tavasszal már emelkedett.

A svájci jegybank szerint a fogyasztói árak idén stagnálhatnak, jövőre 0,4, azt követően pedig 1 százalékkal emelkedhetnek. Erre alapozva – mivel még 2016-ban sem éri el két százalékos inflációs célját az SNB – néhányan még 2017-re is elképzelhetőnek tartják az 1,20-as árfolyamküszöb fenntartását.
Az 1,20-as küszöbérték felállításával majdnem a magyarországi devizahiteleseket is „megmentette” az SNB, a frankhitelesek gondjai azóta leginkább azzal függnek össze, hogy a 2011 szeptemberi 270-280 forint közötti árfolyamról mostanra 35-45 forinttal gyengült a hazai deviza az euróval szemben. Vagyis hiába fogta meg a frank/forint árfolyam egyik lábát, az euró/frankot az SNB, miután a forint sokat gyengült az euróval szemben.

A következő időszak nem lesz túlságosan könnyű az SNB-nek. A globális gazdaság bővülésével kapcsolatos félelmek és a geopolitikai kockázatok miatt növekvő piaci volatilitás, valamint a Federal Reserve több mint öt évig tartó pénznyomtatási programjának vége és a közelgő kamatemelés mind fejtörést okozhat az SNB-nek. Ha borongósra is fordul a piaci hangulat, a jegybank minden erejével megakadályozhatja a frank erősödését, mert nagyobb ára lenne annak, ha defláció és recesszió alakulna ki az országban.

Autók IKEA NAV forint Nemzetközi konfliktusok kutatás turizmus Svájc tech makroadatok Sziget Fesztivál Vállalati jelentések sport Nyugdíjkérdés Magyarországon Szociális kiadások Tőzsdei elemzések Raiffeisen Ukrajna Oroszország autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás katasztrófák oktatás autó A KSH jelenti repülés Reklám és Média makromutatók MSZP-ügyek fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac Microsoft utazás euró Botrányok a politikában Európai Unió Vaskerék Fővárosi ügyek önkormányzati választások Egyesült Államok biztosítás ingatlanpiac MÁV Egészségügy - Gyógyítás Bank of America