Világgazdaság

Küldi a pénzt az Európai Unió: a turizmus is kiemelt ágazat

TÖBB KKV-T! A balatoni vendéglátós is belevágna egy pályázatba, ha kedvezőek lesznek a feltételek a támogatás odaítélésében

Várhatóan augusztus végén kiírják a 2014-2020 új uniós fejlesztési időszak első pályázatait, jelentette be Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. A pályázatok a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásainak fejlesztését célozzák: az élelmiszeripar, a járműgyártás és a turizmus számíthat EU-s pénzekre.

– Jó volna látni már ebből valamit, ráférne a támogatás a turisztikai vállalkozásokra, melyek alig tudtak fejleszteni az elmúlt években, árat sem emelhettek – reagált egy siófoki családi vállalkozó, aki kedvező feltételek esetén belevágna az uniós pályázatba.

„A magyar kis- és középvállalkozások a foglalkoztatás motorjai, és csak akkor lesz megingathatatlan a magyar növekedés, ha megsokszorozzuk a magyar kkv-k számát” – ezt Orbán Viktor miniszterelnök mondta nemrég egy konferencián, s azt is, hogy „azért bővül a foglalkoztatás, mivel a magyar vállalkozó nem hagyja magát; ha nincsenek magyar kkv-k, akkor családok százezreinek kopik fel az álla. Saját nemzeti célunknak és érdekünknek kell tekinteni, hogy ezek a cégek sikeresek legyenek.”

A kétmillió euró alatti éves árbevételű kkv-k egyharmada működik vidéken, a nagy árbevételűeknek csak egynegyede; a Dél-Dunántúl, benne Somogy is aprófalvas szerkezetű, kevés vállalkozással – elemezték egy korábbi siófoki konferencián. – Nagyon fontos, hogy a fejlesztési programokban kiemelten kezeljék a területi különbségek kiegyenlítését; egyelőre ilyen törekvés mérsékelten látszik – állapította meg Finta István, a Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület elnöke. – A foglalkoztatás bővüléséhez a nagyok, mint a kecskeméti és a győri autógyár, pontszerűen járulnak hozzá, azaz 20-30 kilométeres körzetben javítják. Más filozófia: kisebb a lépték és a GDP-hez sem járulnak hozzá ekkora mértékben, mégis a kisebb cégek több eredményt érhetnek el ezen a téren, a munkahelymegőrzésben segíthet sokat a sok kicsi.

DK-ügyek Oroszország