Világgazdaság

A francia hatóságok nem tudták, hogy a dzsihádisták másik gépre szálltak

Tévesen közölte kedden a francia belügyminisztérium, hogy letartóztattak a párizsi Orly repülőtéren három feltételezett dzsihadistát.

Miután az érintettek maguk közölték a sajtóval, hogy kedden tényleg hazaértek Franciaországba, de senki nem tartóztatta le őket, rendőrségi források elismerték, hogy tévesen tették közzé a hírt, és a gyanúsítottak szabadon vannak.

A belügyminisztérium kedden azt közölte, hogy a három feltételezett dzsihadistát letartóztatták a párizsi Orly repülőtéren. A közlemény szerint a három férfi Törökországból tért haza, ahol augusztus végén előállították, majd kiutasították őket az országból a török hatóságok, mert Szíriában jártak. A három francia 2013 február-március óta tartózkodott Törökországban. Mindhármukat letartóztatta a francia rendőrség, s a belső elhárítási szervek hallgatják ki őket. A párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege azt feltételezi, hogy dzsihadistákat Szíriába toborzó hálózat tagjai - állította a belügyminisztérium.

A gyanúsítottak ügyvédjei azonnal jelezték a francia sajtónak, hogy a három férfi délután tényleg hazatért Franciaországba, de a repülőtéren senki nem várta őket. A védők azt állítják: a feltételezett dzsihadistákat, akik három héttel ezelőtt adták meg magukat a török hatóságoknak, miután több hónapon át harcoltak az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet soraiban Szíriában, kedden reggel szállították a fegyházból az isztambuli repülőtérre, ahonnan Párizsba kellett volna őket hazaszállítani. Az Air France párizsi járatának pilótája azonban nem engedte a feltételezett dzsihadistákat felszállni a gépre, így ők egy Marseille-be tartó géppel tértek haza. A dél-franciaországi repülőtéren azonban nem várta őket senki, így szabadon távoztak.

A belügyminisztérium késő este elismerte, hogy egy informatikai hiba miatt a hatóságok csak azután értesültek arról, hogy a gyanúsítottak nem Párizsba, hanem Marseille-be érkeznek, miután már földet értek. 

Az ügyvédek nem árulták el, pontosan hol tartózkodik a három férfi. Azt állítják "szörnyű dolgokat éltek meg Szíriában és mindent megtettek azért, hogy hazatérhessenek". Az egyik gyanúsított, a 29 éves Abdelouahed Baghdali francia-marokkói állampolgár Szuad Merah, a toulouse-i merénylő nővérének férje, ezenkívül a 27 éves Imad Djebalit, Merah egyik gyerekkori barátját és a 24 éves, iszlám hitre áttért Gael Maurize-t vették őrizetbe. Valamennyiüket megfigyelték a francia titkosszolgálatok.

Mohamed Merah 2012. március 11. és 19. között hét embert ölt meg Toulouse-ban és az onnan nem egészen 50 kilométerre lévő Montaubanban: három francia katonát, majd egy zsidó iskola három diákját és egy tanárát, hatalmas felháborodást keltve mind Izraelben, mind Franciaországban. A merénylőt március 22-én lelőtték az elfogására kiérkező kommandósok, miután nem volt hajlandó megadni magát.

MTI-->

Bencsik János