Világgazdaság

A horvát kormány aggódik a sisaki olajfinomító miatt

A horvát kormány mindent megtesz az INA olaj- és gázipari vállalat dolgozóinak védelméért, és igyekszik megakadályozni az INÁ-ra nézve hátrányos döntéseket is - mondta a horvát gazdasági miniszter újságírók kérdésére a hét végén. A horvát sajtó az iránt érdeklődött Ivan Vrdoljaktól, mit tehet a kormány az ellen, hogy az INA bezárja sisaki olajfinomítóját.

A múlt héten a horvát Vecerny List és a Poslovni Dnevnik című lapok azt írták: úgy tudják, hogy az INA igazgatótanácsa a jövő héten dönt a fiumei és a sisaki olajfinomítók sorsáról, és a sisaki üzemet bizonyára bezárja, tárolókapacitását logisztikai elosztóközponttá alakítja át, és valamilyen más ipari tevékenységet tervez a helyszínen.

Utána az INA azt közölte a horvát HINA hírügynökséggel, hogy "az INA stratégiailag elemzi a finomítói piacot, és a saját finomítói rendszerét is megvizsgálja a szokásos üzleti ügymenet keretében. A finomító üzletág esetleges változásával kapcsolatban minden opció nyitott".

Az INÁ-ban a döntési jog a magyar MOL-é, "ezt a jogot korrupcióval szerezte, és úgy használja, hogy idén az első fél évben a gáztermelés 20 százalékkal, az olajtermékek előállítása 18 százalékkal csökkent. A MOL vagy nem tudja, hogyan fejlessze az INÁ-t, vagy tönkre akarja tenni a céget" - idézte Vrdoljak szavait a horvát HINA hírügynökség vasárnap.

A horvát kormány első miniszterelnök-helyettese és külügyminisztere, Vesna Pusic úgy nyilatkozott, hogy az INA igazgatótanácsában a fő döntési jogkörök a magyar MOL-t illetik meg, ezért a horvát kormány befolyása korlátozott. "Számunkra ez nehéz helyzet, ezért is fontosak a jó kapcsolatok Magyarországgal" - tette hozzá.

Az INA 49,08 százaléka a MOL-é, 44,84 százaléka a horvát államé, 6,08 százaléka magán intézményi és kisbefektetőké.

olajfinomító INA tárolókapacitás első miniszterelnök-helyettese Poslovni Dnevnik Horvátország sisak külügyminiszter Vesna Pusic Mol Vecerny List olaj- és gázipari vállalat