Világgazdaság

Váratlanul pénzt oszt a bankoknak a kínai jegybank

Kína pénzt pumpál a gazdaságába, miután az elmúlt időszakban kiábrándító adatok érkeztek az országból. Elemzők szerint a növekedés lassulása és az árnyékbankrendszer térnyerése miatt ad 500 milliárd jüant – több mint 80 milliárd dollárt – a legnagyobb bankoknak a kínai jegybank.

A Wall Street Journal szerint az öt legnagyobb kínai bank kaphat egyenként 100 milliárd jüant a jegybanktól három hónapos formájában. Az ázsiai tőzsdék kedvezően reagáltak a hírre, miután érdemi gazdaságélénkítésként értelmezték a kínai pénzosztást.

Kína 7,5 százalékos gazdasági növekedést szeretne elérni az idei évben, ehhez pedig már nem csak költségvetési, hanem monetáris impulzust is bevetnek az országban. Vezető kínai tisztségviselők is úgy látják, hogy a kormány aggódik a növekedés alakulása miatt, ami szükségessé tette a likviditásösztönzést. Néhány banki elemző már arról beszélt, hogy Kína így próbálja elkerülni a „kemény földet érést”, vagyis a gyors és nagymértékű lassulását. Az OECD legfrissebb felmérése erre az évre 7,4, jövőre pedig 7,3 százalékos növekedést prognosztizál a kínai gazdaságban.

A hitelezés növelését is segítheti a friss program. Az árnyékbankrendszeren keresztül ugyanis jelentős mennyiségű hitelt helyeznek ki a kínai gazdaságba, ami pénzügyi stabilitási problémákat okozhat. A kihelyezés nagyságát 35 ezer milliárd jüanra becsülik. Ezért is dönthetett a kínai jegybank a kamatok mérséklése helyett egy célzott gazdaságélénkítés mellett, amibe csak a legnagyobb bankokat vonta be. Ez azonban vélhetően nem tudja megfékezni az árnyékbankrendszert.

A Bank of America Merrill Lynch közgazdászai szerint Peking a következő hetekben további intézkedéseket hozhat, amelyek a gazdasági növekedés stabilizálását és a bizalom javítását célozzák majd. Az elemzők kisebb esélyt látnak a kamatok csökkentésére.

Nemzetközi konfliktusok Őszi ülésszak választás 2014 tech makroadatok IMF sport Szociális kiadások Tőzsdei elemzések Air France Rt. szerencsejáték Külföldi lapvélemények Orbán Viktor kínaKína Oroszország Elemzői vélemények Hitelek: lakás energetika autó gyógyszeripar A KSH jelenti repülés makromutatók mezőgazdaság fogyasztási cikkek Európai Unió önkormányzati választások Egyesült Államok Lenovo biztosítás Nicolas Sarkozy Barack Obama Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon Szél Bernadett