Világgazdaság

Megtévesztő csillagok a hoteleken

Sok szálloda többszöri nekifutásra sem tudta teljesíteni a csillagozáshoz szükséges követelményeket.

Meglehetősen lassan halad a szállodák csillagozása, hiszen ezúttal is csak újabb öt szálloda (két négy-, és három háromcsillagos hotel) minősítéséről döntött a Hotelstars Nemzeti Szállodai Tanúsító Védjegy Bíráló Bizottsága. A regisztrált 519 szállodából eddig 385 házat minősítettek, amely a hazai szállodai kapacitás közel 60 százalékát fedi le. „A nagyszámú sikeres minősítés mellett azonban több szálloda nem nyert minősítést, mivel többszöri nekifutásra sem tudták teljesíteni a követelményeket” – közölte a a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége.

Hozzátették: azok a minősítést szerzett szállodák, melyek erőfeszítéseket tettek a minőség javítása terén, vendégelégedettségi mutatóik emelkedéséről számoltak be és ezzel összefüggésben nőtt a visszatérő vendégeik aránya is. A fejlesztéseket követően pedig átlagárukat és ezáltal bevételeiket is növelni tudták.

Ugyanakkor a helyszíni minősítések során az MSZÉSZ több olyan esetről is tudomást szerzett, ahol a szálloda a vendégeket teljesen megtévesztő módon van jelen a piacon. Például minősítés nélkül hirdeti magát minősített szállodaként, a csillagos jelölést szabálytalanul meghagyva, illetve a már megkezdett minősítés során feltárt alapvető hiányosságokat sem hajlandók pótolni és továbbra is jogtalanul használják a kategóriajelölést. Így pedig szerintük a tisztességes módon működő szállodák minden tekintetben komoly hátrányba kerülnek. Főleg az egy- és kétcsillagos házak nem nagyon törik magukat, hogy hivatalosan is elismerjék őket.

tech Ukrajna szállodaNavracsics Tibor energetika José Manuel Barroso kgfb