Világgazdaság

Nagyon jól járhatunk az olcsó olajjal

Közép-Európa EU-gazdaságai, elsősorban Magyarország számára a leghasznosabb a nettó olajimportőr felzárkózó gazdaságok közül a nyersolaj világpiaci árának csökkenése - állapították meg londoni pénzügyi elemzők.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai közölték, hogy becslésük szerint az olajárak legutóbbi csökkenése azonnali hatásként hozzávetőleg 1 százalékponttal csökkenti Magyarország, Románia és Lengyelország éves inflációs ütemét.

A ház szerint ha az olajárak tartósan alacsonyan maradnak, akkor ezekben az országokban valószínűleg jelentősen lefelé kell majd módosítani az inflációs előrejelzéseket.

A kereskedelmi mérlegeket tekintve a térségben Magyarország jár a legjobban az olajárak csökkenésével, mivel itt a legmagasabb a GDP-arányos energiaimport-számla - állapítják meg a cég elemzői.

NAV logisztika Nemzetközi konfliktusok raktározás EKB philips Gazdasági Versenyhivatal tech makroadatok Audi Oroszország Apple repülés makromutatók A munka világa Tarlós István Varga Mihály Európai Unió Fővárosi ügyek Egyesült Államok Mercedes-Benz Költségvetés 2015 José Manuel Barroso ingatlanpiac áruszállítás