Világgazdaság

SOS-Gyermakfalu: Elapad a külföldi apanázs

A következő években megszűnik a nemzetközi támogatása, ezért 2020-ra önfenntartóvá kell válnia az SOS Gyermakfalu Magyarországi Alapítványának. A civil szervezet tervei szerint nem csak az adományokból származó bevételük, de állami támogatásuk is jelentős mértékben nő, csaknem a duplájára emelkedik.


Valamivel több, mint másfél milliárd forint bevétele volt 2013-ban az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványának. Ennek 45 százaléka, 652 millió forint származott külföldi támogatásokból. Emellett 19 százalékot, 297 millió forintot tettek ki az állami támogatások, míg 36 százalékot, 546 millió forintot pedig a döntően adománygyűjtésekből, pályázatokból befolyt bevételek.


Mint az alapítvány ügyvezető igazgatója most bejelentette: az SOS Children’s Villages International támogatása 2020-ig fokozatosan csökken, majd megszűnik, így a magyarországi civil szervezetnek saját forrásokból kell biztosítania működését. Gosztonyi Gábor a Világgazdaság érdeklődésére elmondta: „konzervatív becslések szerint” az állami támogatások mértékét 30-35 százalékig lehet növelni, amit arra alapoznak, hogy hazánkban az alapítvány az egyetlen civil szervezet, amely gyermekvédelemmel foglalkozik és nevelőszülői hálózattal is rendelkezik. Az egyéni és céges adományokból, pályázati forrásokból származó bevételeiket szintén lényegesen növelni szeretnék, de profi szervezetként az alapítvány költséghatékonyságát is növelni szeretnék.

Ennek részeként átszervezik a létesítményeiket, és a korszerű gyermekvédelmi szempontoknak megfelelően településekbe integrált gyermekfalvakat alakítanak ki. Ezért számolják fel a jövő évben a battonyai lakóparkokat – mint Gosztonyi Gábor jelezte, szeretnék egyben értékesíteni a házakat, de még tart az egyeztetés az önkormányzattal -, és költöztetik be Orosházára, normál lakóházakba a mintegy négyszáz általuk gondozott közül 65 gyereket és nevelőszüleiket. A váltásra a Velux Alapítványok 400 millió forintos támogatásával nyílik lehetőség.

A magyarországi SOS-falvak működtetése, illetve saját fenntartására az alapítvány 2013-ban összesen 1,4 milliárdot fordított. A pénz 33 százaléka, 474 millió forint a Kecskeméti Gyermekfalu Programot támogatta. 265-265 millió forintot, a kiadások 19-19 százalékát tette ki a Battonyai illetve a Kőszegi Gyermekfalu program. További 15 százalékot, 217 millió forintot emésztettek fel az adománygyűjtési költségek és a befektetések, 13 százalékot, 182 millió forintot az egyéb működési költségek (programok szakmai finanszírozása, könyvelés stb) míg 1 százalékát a gyermekjogi tevékenység.

NAV infrastruktúra-fejlesztés SOS-Gyermekfalu tech NMHH Gosztonyi GáborJean-Claude Juncker Morgan Stanley Oroszország bevétel Jean-Claude Juncker energetika Google Inc. mezőgazdaság A munka világa AAA Auto Group kiadás önkormányzati választások Költségvetés 2015 biztosítás Egészségügy - Gyógyítás