Világgazdaság

Kényszer és félelem hatása alatt szavazott a Kinizsi Bank volt elnöke

– Kényszer és félelem hatására, jogfenntartással szavaztam meg a pénzintézeti integrációt szolgáló közgyűlési határozatot – fogalmazott a Veszprémi Törvényszéken csütörtökön tanúként meghallgatott Lakatos Antal, a Kinizsi Bank legnagyobb tulajdonosa.

Mint mondta: a pénzügyi felügyelet (az azóta a jegybankba olvasztott PSZÁF) ugyanis azzal fenyegette őket, ha nem fogadják el a szövetkezeti pénzintézetekről szóló törvényből eredő dokumentumokat, akkor nyolc napon belül felfüggesztik a bank működési engedélyét. Ez pedig ellehetetlenítette volna a bankot, több tízezer ügyfélnek okozott volna helyrehozhatatlan károkat - írja a Népszabadság.

Lakatos Antalt abban a perben hallgatta meg a bíróság, melyet a közgyűlésen nemmel szavazók indítottak a szerintük kényszer hatására elfogadott határozatok hatályon kívül helyezése érdekében.

Mint ismert: a takarékszövetkezeti rendszer működését átalakító törvény alapján a pénzintézetek 2013. júliusi közgyűléseiken felhatalmazták vezetésüket, hogy járuljanak hozzá a Takarékbank tulajdonosi struktúrájának átalakításához, vessék alá magukat a szövetkezeti rendszer átszervezésének. A jogszabály alapján a felügyeletnek vissza kellett vonnia a nem együttműködő pénzintézetek működési engedélyét – ilyenre végül nem került sor. Az addig a Kinizsi Bankot elnök-vezérigazgatóként irányító Lakatos Antal ezt követően lemondott.

Lakatos Antal elmondása szerint akkor derült égből villámcsapásként érte őket, hogy a PSZÁF szerint a törvény rájuk is vonatkozik.

– Súlyos dilemma elé kerültem – idézte döntése körülményeit Lakatos Antal. Akkor és ma is meggyőződésem, hogy a törvény nem vonatkozhat ránk. Ha viszont meghatározó tulajdonosként nemmel szavazok, tönkreteszem a bankot. Jogfenntartással éltem, ami annyit jelentett, hogy többek között alkotmányossági felülvizsgálatot kértem – mondta.

A magyar állam képviselője szerint a közgyűlési határozatok elfogadása nem sérthetett jogot, mivel az a törvényen alapult.

Nemzetközi konfliktusok perJobbik-ügyek Európai Unió Kinizsi Bank